Инициативен комитет поиска оставката на Студентския съвет на ВТУ

Публикувано на пн, 27 Ное. 2017
662 четения

Недоволни студенти започнаха процедура за избор на ново ръководство 

Инициативен комитет от недоволни възпитаници на Великотърновския университет поиска оставката на Студентския съвет. Младите хора заявиха, че настоящият студентски ръководен орган е нелегитимен, защото липсва всякаква информация за това как и кога е конституиран, както и за правилата, по които са избрани неговите членове. Те започнаха подписка сред студентите във всички факултети, чрез която студентската общност във вуза официално ще поиска от ректора проф. Христо Бонджолов да прекрати правомощията на сега действащия Студентски съвет, а след това напълно прозрачно ще свикат Общо събрание за избор на ново ръководство.

Студентският дипломатически клуб “Имхотеп” във ВТУ организира протеста, а в инициативния комитет влизат неговите ръководители Светослав Мишев, Георги Николаев и Александър Узунов. С тях е и първокурсничката Ивелина Чернева. Те бяха категорични, че до февруари трябва да се избере нов Студентски съвет, а за да се случи промяната са готови да потърсят съдействие дори от министъра на образованието.

Като бутафорен орган, който не изпълнява легитимно своите функции, определи сегашния Студентски съвет Светослав Мишев. “Процедурните правила липсват в сайта на университета, където според Закона за висшето образование трябва да се отразява цялата дейност на съвета. Там трябва да са разписани и правилата за избор на членове. Качен е само един правилник, а последната поправка е от 2011 г. В него пише, че процедурните правила ще бъдат добавени скоро, а те още липсват. Позор за университета е да се остави да функционира такъв Студентски съвет, който е дълбоко законспирирана организация”, заяви председателят на “Имхотеп” Светослав Мишев. Той беше категоричен, че 90 % от студентите във ВТУ дори не знаят за съществуването на Студентския съвет.

“Защитаването на интересите на университета е свещена мисия на всеки студент. Ако Студентският съвет не изпълнява тази своя задача, това го превръща в нелегитимна структура, паразитираща на гърба на студентите и университета. Ние имаме правото на съпротива срещу подобни действия. Това, което започваме, ще промени университета към по-добро”, посочи Александър Узунов.

Мишев разказа, че от името на Дипломатическия клуб многократно са искали информация от Студентски съвет. Преди месец и половина дори са изпратили писмо с копие до ректора и председателя на Националното представителство на студентските съвети в България, в което настояват да научат какъв е персоналният състав на Студентския съвет, както и за правилата, по които се избира, за квотите по факултети и тяхното допълване, но отговор още не са получили.

“Новоизбраният председател твърди, че в последното Общо събрание са участвали 62 души, но кои са те, никой не знае. Изборите в Студентския съвет обикновено се случват под сурдинка, в мазите в 12 без пет. Тази позорна несправедливост трябва да се прекрати”, не скри възмущението си си Светослав Мишев.

Във всички университети членовете на студентските съвети се избират напълно прозрачно, обясни Георги Николаев. Той разказа, че в Икономическия университет – Варна студентите се кандидатират онлайн с биография и мотивационно писмо. В СУ “Св. Климент Охридски” кампанията се обявява на сайта на вуза, а изборът, както и в УНСС, става в големи зали в присъствието на стотици студенти.

От Дипломатическия клуб не скриха недоволството си, че по-голяма част от  членове на Студентския съвет от години са свързани само с една политическа партия. “Законът не го забранява, но смятам, че е неморално всички активисти на съвета да са от една и съща политическа партия. Университетът е деполитизирана институция. Да правиш политика в университета е проблем за всички 10 000 студенти. Това е нарушение на Конституцията. Ние нямаме персонален конфликт с членовете на Студентски съвет. Но как да обясним на първокурсниците, че Студентски съвет е една частна организация, която изпълнява само определени поръчки. Заради това решихме да кажем това, което всички мислят, но се страхуват да изкажат на глас”, заяви Светослав Мишев.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново