Хиляди българи празнуват Деня на Независимостта във Велико Търново

Публикувано на нд, 22 Сеп. 2019
986 четения

Хиляди великотърновци и гости на града се включиха в празника по случай 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Историческата и духовна столица отново е център на националните чествания по повод паметното събитие от 22 септември 1908 г., когато българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор.

По традиция празничните прояви започнаха в ранното утро в средновековната църква „Св. 40 мъченици“ с тържествена литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. На нея присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, министрите Боил Банов, Теменужка Петкова, Росен Желязков и Николина Ангелкова. Сред официалните лица бяха още областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници и общественици. След литургията митрополит Григорий освети знамената на НВУ „Васил Левски“ и флаговете на институции и неправителствени организации.

Актьори от МДТ „Константин Кисимов“ направиха историческа възстановка в двора на църквата с прочитането на царския манифест за обявяване на Независимостта. След това тържественото шествие се отправи към крепостта „Царевец“. С военен ритуал едновременно на Царевец и Трапезица беше издигнато националното знаме под звуците на химна, а стотици балони в бяло, зелено и червено, полетяха към небето. „Преди 111 г. българският народ променя Европа и оставя Великите сили безмълвни. И това се случва не къде да е, а във вечната българска и духовна столица на България – Търново. Княз Фердинанд и министър-председателят Алаксандър Малинов слизат на една малка гара в подножието на Трапезица, за да се отправят първо към храма на българщината – църквата „Св. 40 мъченици“, а оттам да достигнат до сърцето на Царевград Търнов, за да обявят Независимостта на България. Нашите предци изричат смело, силно, решително и гордо, че сами ще ръководят своята държава и не ще търпят чужда воля и интереси да определят тяхното бъдеще. Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението. И всеки един човек – от ученика до министъра, е убеден, че свободата е най-ценният идеал“, заяви кметът инж. Даниел Панов. Той призова да бъдем достойни наследници на нашите предци, дръзнали да се опълчат на Европа, за да защитят българската кауза и интереси. Градоначалникът прочете поздравителен адрес от името на министър-председателя Бойко Борисов. Поздравителни адреси бяха прочетени и от името на президента на Република България Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тържествената програма продължи с поднасяне на венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта. След това официалните лица и стотици граждани се включиха в празничното шествие в посока паметник „Майка България”.

Тържествата по случай Деня на Независимостта продължават пред сградата на Общината със спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.
В 14.00 ч. жителите и гостите на Велико Търново могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта „Царевец“ и храма „Св. 40 мъченици” ще бъде свободен. В 17.00 ч. на сцената пред местната администрация започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, водено от народната певица и кмета Даниел Панов.

В 19.00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на НВУ „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над крепостта ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка. В 20.15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Програмата продължава и на 23 септември, когато пред крепостта „Царевец“ ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто е със свободен вход.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново