Графити артисти превърнаха стена в ОУ “П. Р. Славейков” в гигантско произведение на изкуството

Публикувано на пн, 9 сеп. 2019
959 четения

18 изявени български артисти превърнаха в огромно произведение на изкуството масивна стена в двора на ОУ “П. Р. Славейков” във В. Търново. Младите творци участваха в първото издание на Графити стрийт арт фестивала в старата столица, който се проведе през почивните дни. Те използваха стотици флакони с боя, за да преобразят голямата стена на игрището, която се простира на площ от 400 кв.м. За най-малките почитатели на уличното изкуство имаше работилница, по време на която децата се запознаха със спецификата при рисуването със спрей. В рамките на събитието се проведе и Търнов комикс джем. Инициативата събра 8 български автори на комикси в експериментално издание на живо и даде възможност на всеки желаещ да се опита сам да сътвори част от комикс. В трите фестивални дни за музикалния фон се грижиха ди джеи, а точката за храна и напитки осигуряваше допълнителен комфорт за участниците и гостите.
“Това е първият по рода си официален графити фестивал във В. Търново. В предишни години с разрешението на директора на училище “П. Р. Славейков” също сме рисували по тази стена, но сега организацията е много по-сериозна. Проектът е финансиран от програма “Изкуство и култура” на Общината и затова е на по-високо ниво. Нашата идея е да превърнем този фестивал в традиционен за града. Искаме да създаваме нещо красиво и да покажем светлата част на графитите, защото някои хора все още ги възприемат като нещо лошо, а те са съвременно, модерно и стойностно изкуство”, каза Ганчо Ганчев, който е основен организатор на феста и участник в него.
Ганчо Ганчев-Gana е завършил Факултета по изобразително изкуство при ВТУ и твори в болярския град. Графитите са негова страст от малък и именно те са поводът да свърже живота си с рисуването. Идеята за фестивала му хрумва в началото на 2019 г. С помощта на Калоян Петров и ателие “Пумпал” Ганчо успява да я осъществи. Споделя, че се чувства доволен от резултата, който вижда. Обяснява, че всеки от 18-те артисти работи в различен и специфичен за него стил. Обединяващото между тях е гамата от цветове, която е предварително зададена за всички, за да се получи обща картина. За да има по-добра подреденост, организаторите са решили рисунките и графити надписите да се редуват, а това създава своеобразен ритъм на цялостното платно.
Друг участник във фестивала е Илиян Ненов от В. Търново. Той също е дипломиран художник от Факултета по изобразително изкуство, а в графити средите е от 2002 г. под псевдонима Nenz. Живее близо до училище “Славейков” и е негов възпитаник. Спомня си времето, когато бил ученик и тази стена все още не е съществувала. “Аз бях първият човек, който някога е рисувал на нея. Това се случи през една нощ в далечната 2006 г.”, припомня с усмивка Илиян. Сега е избрал да нарисува готвач, който приготвя боя за един художник. Казва, че в определена степен е изобразил себе си, тъй като негови хобита са готвенето и графитите. За картината ще са му нужни около 15 спрея, но за всеки случай се е въоръжил с 30 флакона, като ще се постарае да заложи на повече цветове. Смята, че ще успее да създаде забавна и атрактивна творба за учениците, които ежедневно ще минават покрай нея.
Милена Симеонова е организатор на Търнов комикс джем. Тя е от Варна, но от 3 години живее в старата столица. Съавтор е на сборника “Ко-миксер”, който включва кратки комикс истории на български автори и излиза като периодично печатно издание. Милена се занимава с комикси и анимация и като цяло има желанието да запознае повече хора с тях. Затова организира работилница за комикси за 8 български автори, включени в досегашните издания на “Ко-миксер”. Това за тях е първото такова експериментално издание на живо.
Като част от арт работилницата бе и съпътстващото отворено събитие, на което хората можеха да видят как се създават комиксите, а над 20 човека се включиха и като художници в импровизираното създаване на историята в картинки. “Всички твориха по зададена тема, по която всеки следващ рисуваше по един панел, добавяйки нещо от себе си към основната нишка, която трябваше да се следва. Повечето участници бяха деца и тийнейджъри и искрено се забавляваха”, разказва Милена, според която на фестивала се е получила чудесна връзка между комикси и графити.
Сред най-малките посетители в училищния двор бе Филип от Габрово, който е дете на един от участниците в графити феста. Той е едва 6-годишен, но това не му попречи да бъде сред най-активните художници. След поставянето на предпазната маска на лицето, Филип смело се впусна да твори със спрея върху импровизираната стена за децата артисти. Малкият творец сподели, че обича да рисува и с гордост разказа, че вече дори е правил изложба със свои графики. Малчуганъг се похвали, че е самоук и често се изявява върху стената вкъщи.
За доброто настроение на гостите и за вдъхновението на графити артистите през трите фестивални дни се грижиха ди джеи. Сред тях бе и великотърновецът DJ Stanchika. Под това име се изявява Станимир Георгиев, който казва, че от близо 10-15 години е на музикалната сцена. Любовта му към грамофоните и плочите, на които миксира и до днес, датира още от 7-8 клас. Обича т.нар. черна музика от 80-те и 90-те години. На фестивала е по покана на организаторите, която той приема, без дори да се замисли. “Музиката, която пускам, идва от улицата. Тя е била забранена и бедните са я изпълнявали, за да преживяват по-леко трудностите в гетото. Графитите също са начин за изява на уличните творци. Именно това по естествен път обединява двете неща”, казва Станимир, който неотлъчно е зад пулта с въртящите се плочи.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново