Градушка помля Павликенско и Свищовско, унищожени са градини, скъсани жици убиха крави

Публикувано на пн, 3 Юли 2017
10281 четения

Валежите и градушките в неделя през нощта причиниха щети на във Великотърновска област и най-вече в Свищов и Павликени. Селища останаха без ток и вода, а екипите днес цял ден отстраняваха повредите. Градушка е паднала и в пет свищовски села, унищожена е селскостопанска продукция, счупени са покриви и прозорци.
В Свищов има изкоренени дървета, скъсани елжици са убили три крави в Овча могила. Собственикът се опитал да спаси животните, но си счупил крака и е откаран на лечение в Плевен. Вече са отстранени и падналите дървета по пътя за Червена. В същото време се е активизирало и свлачище между гара Ореш и село Ореш, което ще бъде укрепено временно с фракция, за да не бъде откъснато селището. Екипи от общинската администрация продължават да обикалят селата в Общината и да уточняват щетите от бурята и градушките.
В Павликенско най-пострадалото село е Караисен. Градушка е потрошила прозорците на детската градина, има селища и без ток в общината, заяви кметът инж. Емануил Манолов. Караисен ще остане без питейна вода до утре, тъй като трябва да бъде промит резервоарът, който се е затлачил с тиня от дъждовете. Кметът на Павликени допълни, че от бурята е пострадал и покривът на читалището във Върбовка, а в Бутово, Сломер и Батак също са потрошени покриви на частни сгради.
По повод на природното бедствие  днес инж. Манолов свика Общинския щаб за защита от бедствия. В него членуват шефове на институции и представители на администрацията. .
От Стражица и Елена кметовете съобщиха, че при тях общините са се “отървали” от халата в понеделник, дъждът не е бил бурен. Нямаме сериозни поражения, наводнения и засегнати сгради, уточниха от двете общини.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново