Горнооряховец прави исторически атракционен парк за 50 млн. евро

Публикувано на пт, 7 Юли 2017
21010 четения

Съоръжението ще е най-голямото в Европа, разположено върху 130 дка

Ивелин Михайлов, който тази година получи годишната награда на Горна Оряховица за принос в областта на културата, е автор на идеята за изграждане на уникален исторически атракционен парк, в който ще бъдат съхранени българският дух и история. Първата копка на обекта край Варна ще бъде направена на 11 юли тази година. На терен от 130 дка между селата Ветрино и Неофит Рилски ще бъдат пресъздадени няколко важни исторически епохи. Проектът е на стойност 50 млн. евро. Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са потвърдили участие в проекта. Плановете са до 2019 г. комплексът да бъде завършен.
Идеята е в парка да бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането на страната ни под османско владичество през 1396 г. В комплекса ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години, обясни за “Янтра ДНЕС” Михайлов., който е роден в Горна Оряховица., но живее във Варна.
В парка ще има седем къщи, три от тях – наколни. Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000 години, с каменна крепост с триметрови стени и двуетажни къщи. Дворец от времето на Севт III ще представя тракийската епоха, ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хероон.
Създаването й ще бъде взаимствано от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността “Палеокастро” в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от Поморие.
Проектът включва още възстановка на две гробници – Свещарска и Поморийска. Посетителите ще могат да видят и копие на амфитеатъра в Пловдив. Около него ще бъдат подредени статуи на 20 тракийски царе. Около тях пък ще бъдат разположени 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.
Двореците на владетелите от Първото и Второто българско царство в Плиска и Царевец също ще имат свое място в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Велико Търново ще се извисява статуя на Цар Асен I. Консултант за двореца е археолог Явор Василев, а статуята – висока 2,20 м ще е по възстановка на Владимир Димитров.
Общия брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови.
Освен възстановките на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Проектантите са помислили и за храненето на посетителите. Ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня ще работят на територията на парка.
Очаква се след построяването си паркът да бъде най-големият в Европа от този тип, а годишно да посреща над 400 000 туристи от цял свят.
За “Янтра ДНЕС” Ивелин призна, че е искал да реализира проекта си в района на Велико Търново. Сондирал е мнения, но не е срещнал подкрепа. Затова е избрал мястото да е край Варна. Идеята ми е в страната да има около 14 по-малки подобни атракциони. Тъй като обичам моя роден край ще държа единия да бъде до Горна Оряховица или Велико Търново.
Ивелин Михайлов е сред създателите на фондация “Въздигане”, която е инициатор на много родолюбиви каузи. Една от тях е фондацията да дава по 200 лева на всяко семейство, което кръсти детето си със старо българско име.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново