Горна Оряховица възстанови връзките си с Миргород

Публикувано на вт, 24 сеп. 2013
337 четения

сн. Уикипедия

Горна Оряховица възобнови приятелските си връзки с украинския град Миргород. Споразумението за сътрудничество бе подписано по време на визита на четиричленна делегация от железничарския град в Миргород. В състава на групата бяха председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и Невянка Личева, помощник-директор на СОУ „Вичо Грънчаров.

В споразумението за сътрудничество е записано, че двата града ще участват в реализацията на общи проекти в сферата на икономиката и бизнеса, науката и техниката, опазването на околната среда и социалните дейности. Ще си сътрудничат и в областта на туризма. Споразумението предвижда още Горна Оряховица и Миргород да разработват и осъществяват общи проекти в областта на културата и спорта. Градовете ще си сътрудничат за провеждането на художествени фестивали и театрални форуми, турнета на трупи и солисти, обмен на делегации, изложби, провеждане на тематични срещи и прояви в сферата на културно-просветната дейност и самодейното творчество. Ще се развива също и сътрудничеството между младежките организации на двата града.

Инж. Добромир Добрев сподели, че е отправена покана местни фирми догодина да покажат продукцията си по време на Общинско изложение, което се провежда през август край Миргород. Горнооряховчани от своя страна са отправили покана към изпълнители от Миргород да вземат участие в предстоящите издания на фестивалите „Раховче”, в конкурса „Нова музика” и др.

Връзките между Горна Оряховица и Миргород датират още от 80-те години на ХХ век. За известно време отношенията между двата града са в застой, но днес отново съвместното сътрудничество се възобновява. Споразумението между Горна Оряховица и Миргород е своеобразно продължение на договора за партньорство, подписан наскоро между Областите Велико Търново и Полтава. Очаква се украинска делегация да върне визитата в началото на следващата година или най-късно за празника на Горна Оряховица.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново