Германци дариха средства за нова детска млечна кухня в болницата в Г. Оряховица

Публикувано на нд, 2 юли 2017
982 четения

Германската благотворителна организация “Помощ за България” от Албщат дари над 6000 лв. за ремонт на детската млечна кухня на общинската болница в Горна Оряховица. Днес лично Юрген Мюлер, председател на организацията, заедно със съпругата си Рия и сестра си Зилке, откриха млечната кухня. Дарителите останаха много доволни от строителните работи и обзавеждането на обекта. В нея ще се приготвят храните за бебетата. Юрген огледа базата на детското отделение и обеща отново да помогне на болницата, като осигури средства за ремонт на стаите в Кърмаческия сектор. Досега три от тях са ремонтирани. Германците раздадоха и подаръци за бебетата.
Управителят на болницата д-р Иван Иванов припомни, че м. г. от “Помощ за България” за осигурили над 12 000 лв. и за ремонт на сервизните помещения в детското отделение, които бяха в плачевно състояние и имаше опасност РЗИ да ги затвори. Отделно са доставили и лека кола за администрацията, цял автобус с работно облекло и др. Ние не можем да си позволим подобни инвестиции поради начина на финансиране на лечебните заведения, подчерта д-р Иванов. Той допълни, че горнооряховската болница е натрупала вече около 200 000 лв. от надлимитна дейност, които не са платени от здравната каса. Това затруднява финансовото състояние на стационара, което според управителя е напрегнато. Всеки месец сме обезпокоени как да платим на фирмите за лекарства, подчерта д-р Иванов.
Както винаги усмихнат, Юрген сподели, че са в областта от няколко дена и в четвъртък са били в Полски Тръмбеш. Там са посетили социално слаби семейства с болни деца, запознали са се със състоянието им, като при следващата визита ще помогнат с медикаменти и храни..
Гостите са осигурили и прекрасен уикенд на децата от Кризисния център в Балван и социалните къщи във Велико Търново. Всички са прекарали незабравим ден в игри, песни и танци на Петропавловския манастир. Германците са подарили много игри, спортни пособия, а от своя страна децата са изнесли прекрасна програма, разказа Юрген. След това всички са посетили Конната база на Арбанаси, където децата са яздили кончета. Имало е и празничен обяд в комплекс “Манастира”.
От германската организация са провели среща и с ръководствата на Помощното училище “Т. Търновски” и интерната в Ново село. От 4 години осигуряваме втора закуска за 70 деца от интерната, поясни Юрген. Той допълни, че с всички социални и здравни заведения, с които си партнират във Великотърновско, са коректни партньори и водят изрядна дарителска отчетност. Затова контактите с тях продължават.
Юрген разказа също, че са посетили и 11-годишния Пресиян от В. Търново, който страда от мускулна дистрофия. Организацията подпомага момчето с хранителни продукти. Дълги години “Помощ за България” помагаше и болните от туберкулоза деца във Велико Търново.
Юрген Мюлер е държавен администратор и шеф на информационната система на болницата в Албщат. Повече от 20 г. той и неговото семейство правят дарения във Великотърновска област, основно в старата столица и Елена. Юрген е приел за своя кауза да помага на нуждаещите се българи и идва два пъти в годината, защото смята България за свой роден дом. През 2006 г. той основава своята благотворителна организация “Помощ за България”.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново