Генералният консул на Русия почете паметта на солдат, загинал край Дебелец

Публикувано на вт, 7 май 2013
570 четения

Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов на гроба на старши сержант А. Лисенко край Дебелец.

Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов поднесе цветя на гроба на старши сержант А. Афанасиевич Лисенко, загинал край Дебелец през Втората световна война. Дипломатът уважи тържеството в Дебелец в навечерието на 9 май – Деня на победата над хитлеристка Германия и Деня на Европа.

“Да защитаваш родината си е героизъм. През Великата Отечествена война Русия даде 27 млн. жертви, от които две трети са цивилно население. Не трябва да се забравя, че руският и съветският войник влязоха в Европа не като окупатори, а като освободители от фашизма”, каза Владимир Климанов. По стар руски войнишки обичай от преди Октомврийската революция на гроба на руския войник дипломатът остави чаша с водка и филийка черен хляб.

Да отдадат почит на старши сержант А. Афанасиевич Лисенко на гроба му дойдоха кметът на Дебелец Димитър Димитров, дружеството на офицерите и сержантите от запаса, граждани. Трима опълченци от дружество “Традация” с ушитото от тях Самарско знаме също почетоха руския войник.

Консулът Владимир Климанов е изпратил искане до генералното консулство в Харков, от където е родом ст. сержант Лисенко, да бъдат издирени негови близки, от където да се вземе снимка на солдата за надгробната му плоча край Дебелец. Последно през 80-те години на миналия век роднини на ст. сержант Лисенко идваха в Дебелец, но после загубихме връзка, разказа кметът Димитър Димитров.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново