Фирмите със служебни коли над 100 000 лв. да чакат ревизори, предупредиха от НАП

Публикувано на вт, 19 Апр. 2016
944 четения

Инспектори на НАП започват проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни леки коли, посочени от тях като служебни активи, които се използват единствено за служебни цели.

Проверките са по повод данък “уикенд”. Става въпрос за служебни автомобили за повече от 100 000 лева от престижни марки. За тези коли фирмите не са отчели, че се използват и за лични цели, което означава че не дължат за тях така наречения данък “уикенд” и са си приспаднали платения ДДС. Имаме съмнения, че луксозните служебни автомобили се използват и за лични цели. Тепърва ще се уточнява в колко фирми в областта ще се влиза на проверки за използването на скъпи и луксозни служебни коли, коментира пред “Янтра ДНЕС” говорителят на ТД НАП във Велико Търново Елмира Костуркова.

В хода на проверките ще се проследи какъв е пробегът на лимузините и скъпите служебни джипове и дали има надлежно счетоводно отчитане на движението на колите, посочиха от НАП. Ако не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи ползване единствено за служебни цели, на компаниите ще бъде начислен ДДС за личната употреба.

В НАП вече работят и по селектирането на компании, регистрирани по ДДС, в чиито активи има множество и на висока стойност превозни средства и недвижими имоти, за които не се отчита никакво лично ползване, включително имущество на лизинг. Фирмите могат да посочат в ДДС документите си, които ще подадат пред НАП, пропорцията, в която използват фирмени активи за лични нужди.

Компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване, това е много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия. НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Почти винаги тази информация не съвпада със счетоводството на фирмата, заявиха данъмните.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново