Фестивал за исторически възстановки „Средновековна България“ ще се проведе във Велико Търново

Публикувано на пн, 22 юни 2015
1894 четения

Велико Търново ще бъде домакин на Фестивал на историческите възстановки „Средновековна България“. Събитието е част от програмата за Националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Инициативата е на Община Велико Търново и ще се реализира от Клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.

Фестивалът ще включва поредица от исторически възстановки и реконструкции на крепостта Царевец, в църквата „Св.40 мъченици“ и манастира Великата Лавра и църквата „Св. Димитър“, където е обявено въстанието на Асневци. Всеки месец през лятото, в рамките на почивните дни, по максимално автентичен начин ще бъдат представени битът, занаятите, изкуството, военното дело и културата през Средновековието в България, Византия, Латинския свят и Ориента. На финала през месец октомври ще бъдат пресъздадени всекидневието на Търновград и моменти от обявяване на въстанието на болярите Петър и Асен на 26 октомври 1185 година.

Фестивалът ще предлага уникално докосване до аромата, вкуса и цвета на онова време и забавления за цялото семейство.

Първото събитие е на 27 и 28 юли от 9,00 до 18,00 ч. На крепостта Царевец ще бъдат демонстрирани занаятчийски технологии от XII – XIV век – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори . Посетителите ще видят как е изглеждала и каква е била подредбата на средновековна походна шатра и ще могат да се се включат в различни състезателни игри и стрелби с лък и арбалет. На място ще бъде представена средновековната българска кухня – ще се приготвят ястия по стари рецепти и ще се пече безквасен хляб на плоча.

Второто събитие от фестивала ще започне вечерта на 10 юли в двора на църквата „Св. 40 мъчници“ и манастира “Великата Лавра”, където великотърновският клуб „Традиция“ ще пресъздаде поклоннически лагер. В следващите два дена – 11 и 12 юли, на Царевец ще има различни забавления и работилници за деца и възрастни, в които ще се изработват кожени изделия, торбички и медальони по старинни технологии, уроци по калиграфия и реставрация на керамични съдове и др.

В края на август, на 29-ти и 30-ти, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие и демонстрациите на битки – между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.

Входът за фестивала ще е свободен, заплаща се само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново