Фестът “48 часа Варуша юг” съживи старата част на Велико Търново

Публикувано на пн, 22 авг. 2022
763 четения

При огромен интерес премина първото издание на фестивала “48 часа Варуша юг”, което съживи старинния квартал и изпълни с хиляди хора улиците на града. Организаторите на събитието бяха подготвили в рамките на двудневния маратон над 53 различни и интересни събития за малки и големи. Началото на фестивала беше поставено в петък в Музея на архитектурата, който отвори врати след почти 20-годишно прекъсване. Една от експозициите в него представи чрез снимки по какъв начин фестивалът “Карантината” е запазил рибарското селище във Варна чрез изкуството и общностните инициативи, които организират. Също така в него бе представена изложба ситопечат на едно от ателиетата, които помагат за възраждането на квартал “Шести участък” в Габрово – “No point Atelier”. Имаше също и книжки – зийн, направени от хората в квартал “Варуша юг”.
В първата вечер на фестивала се проведе и интерактивната игра “Вратите на квартала”, като участниците в нея трябваше с помощта на карта да открият десет входни врати, емблематични за старинния квартал. Играта е създадена по идея на Анета Тенекджийска, а самото оформление на картата е дело на Цвета Тенекджийска. “Вратите на Варуша Юг винаги са привличали вниманието ми. Доста години живея тук и забелязвам, че старите къщи, с автентични врати, стават все по-малко. Както навсякъде и тук старото отстъпва място на новото. Това ме накара да запечатам с камерата си тези врати, които привличат погледа, които разказват истории и не те оставят безразличен. За проекта подбрах както врати на емблематични за квартала сгради като музея “Учредително събрание”, църквите “Св. Спас” и “Св. св. Константин и Елена”, така и врати на частни къщи, които допринасят за характерния дух на Варуша Юг”, казва авторката. А за тези, които успяха да открият всички порти, организаторите бяха осигурили и награди.
“Идеята за фестивала се получи много органично. Този процес го започнахме преди 2 г. с инициативата “Отворен град”, чрез която поканихме хора от квартала да се включат в преосмислянето и оживяването на старата част на В. Търново. Така излязоха множество идеи, които вече са реализирани. Голяма част от хората правят събития за първи път и това за нас беше вълнуващо, защото в този процес трябваше да ги подкрепим и насърчим, за да реализират мечтите си за квартала и те вече са факт”, разказа Галин Попов от сдружение “ВТ Ивентс”, които са основният двигател зад общностния фестивал.
В Музея на архитектурата беше подредена и изложба, озаглавена “Отворен град”, свързана с 2-годишния проект на “ТаМ”. “Експозицията представя всички идеи, които се случиха по време на мапинга и може да се проследи какво се е променило в квартала. Има и табло, чрез което посетителите могат да се включат, като посочат своите любими места или какво може да се промени в квартала”, разказа Деница Милушева от “ТаМ”. В една от залите бяха представени архитектурни проекти и решения за публичното пространство, предоставени от Съюза на архитектите в България, които бяха домакин на откриването.
“Това наистина е едно изключително събитие, което досега не се е случвало в нашия град, и то е първата стъпка към нещо много добро. Това е начинът, по който трябва да се действа. Трябва всички заедно да правим все по-добри неща. Да се хванем и да ги направим. Един велик човек беше казал наскоро, че Бог ни е дал този прекрасен “декор” – В. Търново, а от нас зависи какъв спектакъл ще изиграем на него”, заяви зам.-кметът Нейко Генчев. Той сравни случващото се в квартал “Варуша юг” с други общностни модели в Европа и посочи, че в Лондон различните райони се надпреварват за най-добро културно събитие. А победителят получава субсидия от Общината в размер на 3,5 млн. паунда, които се използват за благоустрояването на квартала. Зам.-кметът насърчи организаторите да надграждат идеите си за развитие на старинния квартал.
Още от първите часове на фестивала започнаха и арт проявите от програмата. На площада пред Царевец се образуваха опашки от желаещи да “влязат” в триизмерната картина на трите художнички от GIArt – Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. За сюжета на тяхната творба дамите се вдъхновили от легенда за Царевец, според която има галерии, пълни със злато, а достигането до тях е през различни тунели с множество препятствия.
При бента на река Янтра също кипеше усилената работа по изрисуването на вътрешното пространство със стенопис, дело на Ганчо Ганчев – Гана, заедно с Илиан Ненов и Симеон Желев. Плажът на р. Янтра беше оживен с ритмите на DJ Djobry, а за доброто настроение допринесоха и басейнът, и плажните мебели, дарение от “Авточойс”.
Различни музикални събития радваха присъстващите, а Emil Doesnt Drive пое музикалната част по време на официалното откриване на Клуба на културните дейци КДК. Това е артистичният прякор на архитекта Емил Ангелов, който проектира възстановяването и обновяването на културното пространство.
Богата програма изпълни и съботния ден с танцова медитация, работилница по цианотипия и много музика на плажа на Янтра. На сцената се изявиха предимно местни артисти, като Полина Чакалова и “Братя Гръм” – китаристите Калоян Паунов и Никола Миланов. Реймънд Стиърс, третото име в музикалната програма е американец, който от десетина години живее в България, свири на китара и е любител на рок музиката.
В Музея на архитектурата арх. Радомир Данков представи темата “Крепост в каньона на Янтра – архитектурен и урбанистичен разказ за историята на Търновград”. С лекция на тема “Баня – музей – руина” се включи и арх. Слава Славова за наследството на турските бани в цяла България. Малко по-късно председателят на САБ арх. Тодор Булев представи архитектурна книжнина пред присъстващите.
Децата също се забавляваха по време на фестивала в две специални работилници – “Измечтай Варуша”, в която участниците трябваше да построят град от кашони, а втората бе “Игротека на Конака”.
Сред интерсните събития бяха и безплатните ретро прически на Станислав Гайтанджиев от фризьорница “Щастливите ножици”. То събра десетки любопитни хора на живописната улица “Опълченска”. “Това е стилът на фризьорницата, в която не се прави нищо модерно. Идеята е да създадем настроение по време на фестивала. Темата за банданата е чудесна и след това тя остава подарък за дамата като спомен от събитието”, разказа Станислав Гайтанджиев. От възможността да се видят в една по-различна визия се възползваха над десет дами, а между оформянето на стилните прически артистичният домакин се включваше с музикални изпълнения заедно със своите приятели, с които се събират да свирят за удоволствие.
В неделя в Музея на архитектурата се проведе дискусия, на която бяха поканени граждани, експерти по опазване на културно наследство, архитекти и урбанисти, а темата бе възможностите за възраждане на старата част на града. Модератор на дискусията бе Любо Георгиев, отговорен за проекта на “Софплан” за създаване на нова визия за София за следващите 10 г.
Двудневният маратон завърши с кулинарна изненада – голяма паеля в “Малкия интер”.
Фестивалът “48 часа Варуша юг” е финансиран от програма “Изкуство и култура” на Община В. Търново в партньорство със Съюза на архитектите в България, Национален фонд “Култура” и програма “Еразъм +”. Събитието беше подкрепено и от редица спонсори.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново