Ева Бото от Словения спечели 12-ия конкурс “Сребърна Янтра”

Публикувано на вт, 30 сеп. 2014
242 четения

Ева Бото от Словения спечели голямата награда в XII-ия Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Сребърна Янтра” 2014.

18-годишната словенка, която през 2012 г. достигна до полуфинал на голямата “Евровизия” в Баку с песента си “Вярвам”, получи статуетката на конкурса и парична премия в размер на 1000 евро, осигурени от великотърновска фирма.

На сцената на МДТ “К. Кисимов” от 26-и до 28-и септември таланта си премериха в четири възрастови групи 80 изпълнители от 10 държави. Те бяха оценени от жури в състав: председател – проф. Сребра Михалева, Михай Трайстариу (Румъния), Франко Яници (Италия), Санди Вовк (Словения) и Христо Паскалев – Паскал (България).

Международният конкурс “Сребърна Янтра” се организира от сдружение “Сребърна Янтра – 2003”, Община В. Търново и ДЕС “Румина” при Военен клуб – В. Търново. Директор и продуцент на конкурса е Румяна Начева. За поредна година музикалното събитие се проведе под патронажа на кмета на старата столица инж. Даниел Панов.

Специалните гости на конкурса, директори на конкурси в Малта, Словения, Италия, Молдова и Румъния, раздадоха покани на някои от изпълнителите за участие в техните големи международни фестивали през 2014 и 2015 г.

Продуциране на песен и запис в Италия в студиото на Роко Палацо и Франко Яници “Roxil Music” спечели Андреа Каталина Цука от Румъния, а миналогодишната носителка на наградата – Стефани Илиева от Пловдив, направи премиера на своята италианска песен – награда.

Комплексни победители в отделните възрастови групи станаха: София-Никол Велинова от София, София Де Роза от Италия, Александра Вовк от Словения и Стелияна Христова от Г. Оряховица. Стелияна е тазгодишната носителка на наградата на ТИЦ “Царевград Търнов” – уикенд за двама в Истанбул.

В рамките на конкурса при изключително голям интерес маестро Роко Палацо от Италия проведе мастерклас, в който участваха изпълнители и вокални педагози. По време на галаконцерта бяха обявени и имената на наградените във втория Конкурс за детска рисунка “Нарисувай песента”. Наградите ще бъдат връчени на малките художници на специален концерт на студио „Румина“.

Минирецитал на гала концерта изнесе румънската поп и денс звезда Михай Трайстариу – член на международното жури на „Сребърна Янтра“ 2014.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново