До 31 август можем да се прегледаме безплатно по проекта”Спри и се прегледай”

Публикувано на вт, 12 авг. 2014
685 четения

До 31 август можем да се прегледаме безплатно по проекта “Спри и се прегледай”. Това съобщи Виолина Енева, която е координатор на профилактичната програма за Великотърновска област. Тя предлага скрининг за рак на маточната шийка при жени от 25 до 60 години, рак на млечната жлеза при жени от 50 до 69 години и рак на дебелото и правото черво при жени и мъже над 50 години.

Проектът стартира от 1 юни 2013 г. и миналата година са извършени 1242 прегледа в областта, отчете Енева. Бяха изпратени покани от здравното министерство на граждани, избрани на случаен принцип. Но тъй като много от поканените не отидоха на преглед, профилактичната програма за ранното откриване на онкологичните заболявания беше удължена до края на август 2014 г. Въпреки това до 12 август в областта са се възползвали още 461 души. А това са само 3,30 % от поканените граждани, уточни Енева. Активизиране се забелязва само от 1 юли до 12 август, когато са извършени 109 прегледа, като 63 от тях са за рака на маточната шийка. Общо най-много прегледи са извършени за това заболяване и в национален мащаб, тъй като и поканите за него са били повече, коментира координаторката.

В общините Велико Търново, Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов бяха осигурени прегледи по прогламата, припомни Енева. Тя допълни, че по проекта свищовлии сапредпочитали да ходят на изследвания в Плевен.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн.архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново