Днес обявяват кои градове продължават в надпреварата за Културна столица на Европа

Публикувано на чт, 12 Дек. 2013
487 четения

Днес в Министерството на културата ще бъдат обявени градовете, които продължават напред в конкурса за европейска столица на културата. Журито ще съобщи имената на кандидатите, минали първия кръг, 17 часа в ресорното ведомство.

Международното жури заседава от вторник, съобщи “Дартс нюз”. На представянето ще присъстват и наблюдатели от Генералната дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, съобщиха от ведомството на Петър Стоянович. Председателят на журито за подбор Стийв Грийн (Обединено кралство) от 30 години работи в областта на международното културно сътрудничество и ролята на културата и езиците в обществото. Работил е в EUNIC (Европейска мрежа на националните културни институти) и в Британския съвет. Стийв Грийн е писател, общественик и лектор.

Международното жури, което определя кои от 8-те български градове-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса, прави своя избор в съответствие с критериите, установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете кандидати са тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града. В рамките на заседанията на журито делегати от всеки град – кандидат представят пред журито заслугите и предимствата на техния град. На базата на представянията и документите за кандидатстване, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръки към градовете, преминаващи на втория етап от надпреварата.

Подозрения, че решението ще е политическо в контекста на ситуацията у нас, тегнат над конкурса, посочва “Дартс нюз”.

Велико Търново представи вчера кандидатурата си за културна столица на Европа през 2019-та година.

Конкуренти на Велико Търново са София, Варна, Бургас, Габрово, Пловдив, Русе и Шумен.

„Велико Търново трябва да стане европейска столица на културата, тъй като това е градът, който пази сърцето и душата на България. Всеки българин и чужденец, който посети Търново, усеща атмосферата и се влюбва в този град”, коментира кметът Даниел Панов. Старата ни столица кандидатства по проекта съвместно с други градове от областта.

„Дали сме много обещания, не само на нашите граждани, но и на гостите ни, и с проекта Европейска столица на културата ще можем да ги изпълним. Радвам се, че инициативата се поде активно от младите граждани и те работиха активно през последните две години и всички иновативни събития, които са станали, са мнения и предложения на великотърновци”, добави Панов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново