ДИК синдром е причина за смъртта на 21-годишната родилка от Г. Оряховица

Публикувано на чт, 27 окт. 2022
589 четения

Няма констатирани нарушения в работата на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица по случая с 21-годишна родилка, която почина след секцио. Това са заключенията от констативния протокол на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” след извършената проверка. В него е посочено, че всички дейности са извършени качествено, своевременно и в изпълнение на действащите медицински стандарти. Като причина за смъртта на младата жена е посочен т. нар. ДИК синтром – тежко животозастрашаващо състояние, при което настъпва обилно кървене. В доклада е посочено още, че няма нарушения и при действията на медиците от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където е транспортирана родилката.
Припомняме, че Данислава Стоянова постъпва в МБАЛ “Св. Иван Рилски” на 20 август без родова дейност и с просрочен термин. След неуспешни опити за стимулиране на родова дейност е насрочена дата за секцио, извършено на 26 август. Два часа след операцията започва обилно кървене, заради което е транспортирана до МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Въпреки опитите на лекарите да бъде спасена, младата жена издъхва вечерта на 26 август. Случаят предизвика огромен обществен отзук, а Окръжната прокуратура се самосезира. Беше назначена и проверка от ИА „Медицински надзор“.
„Комисията е направила щателна проверка и е разгледана цялата документация от постъпването на родилката до транспортирането й по спешност в болницата във В. Търново. Снети са обяснения от участвалите в екипа лекари – двама акушер-гинеколози, един анестезиолог и акушерка. Снети са писмени обяснения и от лекарите, участвали в консулта след влошаване на състоянието на родилката. Поискани са независими експертни становища от професор анестезиолог от болница „Св. Марина“ във Варна и акушер-гинеколог от „Майчин дом“ в София“, заяви управителят на болницата в Г. Оряховица д-р Иван Иванов.
Той уточни, че още на 1 септември е назначена вътрешна проверка в лечебното заведение, като резултатите от нея също показват, че действията на екипа са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Това са заключенията и от независими специалист по анестезиология и по акушерство и гинекология, посочи още д-р Иванов.
По случая продължава досъдебното производство, уточни юрисконсултът на лечебното заведение Касим Местан. Това е и причината да не посочват имената на лекарите, участвали в операцията.
На пресконференцията бе и майката на Данислава – Елена Стоянова, която заяви, че дъщеря й е била оставено без медицинска грижа след извършеното секцио. По думите й детето е родено в 09,00 ч., а до 11,00 ч., когато за последно е разговаряла с дъщеря си по телефона, не е била посетена от лекар, за да провери състоянието й. „Мнението ми като майка е, че това вашето е безотговорност. Някой пита ли ни как живеем с баща й. Тя ни беше единствено дете“, заяви Елена Стоянова.
От МБАЛ отказаха да коментират думите на майката и запазиха мълчание, припомняйки, че по случая тече разследване.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново