Дават до 30 дни отсрочка за плащането на битови сметки за ток

Публикувано на чт, 30 Апр. 2020
168 четения

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от днес срокът за плащане на битови сметки за електроенергия ще бъде удължен от 20 на 30 дни. Отсрочката представлява надграждане на досега взетите мерки в условията на извънредно положение заради COVID-19.

Направеният анализ сочи, че 70% от сметките на битовите потребители до момента са платени без забавяне, като 26% от тях – в удължения първоначално срок (20 дни). Сключени са над 10 700 индивидуални споразумения за разсрочване на сметките на битови клиенти. Електроразпределителните предприятия са извършили плащанията си към Националната електрическа компания почти на 100%, тя от своя страна се е разплатила с производителите на електроенергия.

Потребителите могат да заплащат своите сметки регулярно, според своите възможности, за да не се натрупват в бъдеще по-големи дължими суми за тях.  Едновременно с това се запазва възможността всеки клиент да договори и разсрочване на дължимите суми за електроенергия. В условията на извънредното положение няма потребители със спряно електрозахранване. Клиентите имат възможност за безкасово плащане на своите сметки, което дава гаранция за сигурност и опазване на живота и здравето на хората в условията на пандемията от коронавирус.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново