Дария Симеонова: “Имам роли, които никога не излизат от мен, частица от тях ме променя”

Публикувано на вт, 17 ян. 2023
390 четения

Велико Търново бе един от шестте града за предпремиерното турне на българския филм “Майка”, който вече се радва и на официална премиера в киносалоните. Вдъхновен е от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип родителство. Докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но докосва и други пътища към тази мечта.

Препълнени киносалони, разтърсени емоционално зрители, вече 7 фестивални участия и 4 награди. Не бе по-различно и в кино “Palace” в Mall В. Търново, където билетите отрано бяха разпродадени, а за среща с публиката дойдоха и режисьорът Зорница-София Попганчева и изпълнителката на главната роля Дария Симеонова. И в пълна степен почувстваха емоциите, които им върна обратно публиката. “Нямам думи вече! Нова препълнена, предварително продадена кинозала. Едночасов разговор със зрителите, този път малко по-философски. Велико Търново, велико! И отново цели семейства – майки, бащи с деца тийнейджъри. Благодарим ви!”, бе първата реакция на Зорница-София.
За младата актриса Дария Симеонова това е първа главна роля. Тя вече ѝ донесе “Златна роза” за главна женска роля, а “Майка” спечели същите призове и за най-добър филм, и за операторско майсторство. Бе номиниран и за “Оскар”, но впоследствие бе изваден заради 3 минути повече английска реч, отколкото българска.
Лентата е вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, която разбира, че не може да има деца и създава в Широка лъка проект за интеграция на сираци в обществото чрез изкуство. Този проект впоследствие е експортиран в Африка и там придобива съвсем други мащаби. Филмът разглежда темата за родителството и същността на тази дума – какво значи да имаш дете и да бъдеш родител. Всички деца участници във филма – и в България, и в Кения, са сираци или от улицата – факт, който допринася за автентичното звучене на лентата.
“Героинята я “посади” в мен Зорница-София. Това наистина е първа главна роля за мен. И със сигурност е много по-различна от нещата, които съм правила. Самата история е много истинска и откровена и като образ трябваше всичко да е много честно. Историята на една жена, театрална режисьорка, талантлива и силна, която в един момент решава, че е времето да има собствено дете. Но се оказва, че е в ранна менопауза и това е почти невъзможно. Някъде там обаче тя предприема този проект. Децата сами я намират в живота ѝ. Тя така и няма собствено дете, но се превръща в родител на над 5000 деца. Филм за доброто, което всеки човек на света може да направи”, споделя Дария Симеонова.
Българският зрител я познава от сериалите “Откраднат живот”, “Под прикритие” и “Мен не ме мислете”, но тази ѝ роля наистина е много по-различна. Родена е на 23 октомври 1989 г. в София. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов и от февруари 2012 г. е част от трупата на Театър “София”, вече има номинации за “Икар” и “Аскеер”.
“Реших да ставам актриса сравнително късно – една година преди да кандидатствам в Академията. Преди това ходех на театрална школа, но по-скоро като хоби, за да си запълвам времето. В един момент разбрах, че това много ми харесва и ще пробвам. Това беше просто проба, но след като ме приеха в НАТФИЗ, нито за момент вече не съм съжалила. Нито за миг”, категорична е Дария. Учи заедно с Владимир Зомбори, Христо Пъдев, Ивайло Ненов, Лили Гелева, Иво Аръков и ги определя като “много хубав силен клас”.
След снимките на филма “Майка” в Широка лъка и в Кения обаче споделя, че човек не може да се върне същият. “Имаше много предварителна подготовка. Със Зорница-София се срещахме 7 месеца преди това, веднъж седмично, за да говорим, да анализираме. Заедно откривахме разни неща в героинята. Направих доста голямо проучване за жени с подобен проблем. Наистина се подготвяхме много сериозно, защото самите снимки бяха много динамични и тогава нямаше време за толкова обмисляне. Вложих и много от себе си, тотално и безапелационно.
Децата в България и в Кения всъщност много се различаваха. Разбира се, те са деца и са много чисти и искрени и в двете страни. Ще останат завинаги в сърцето ми! Толкова чисти, борбени, благодарни… Искрено щастливи и непретенциозни. Немотията ги кара да ценят истински важните неща и да летят нависоко в мечтите си. Но тази неподправеност и искреност, която носят, първо много те приземява. И второ, до голяма степен ме направи много по-добър родител. Много по-ясно осъзнах какъв огромен дар имам и каква голяма отговорност е”, откровена е Дария Симеонова.
Турнето определя като превъзходно. “Залите са пълни, а хората са емоционални и адски развълнувани. Когато излизат, някои от тях дори не могат да говорят от вълнение. Чуваме прекрасни думи за филма, който сме създали, и виждаме, че той наистина вълнува. Това е най-хубавото, най-голямата награда – видиш ли развълнуван човек, че си му бръкнал в душичката по хубав начин, какво друго ти трябва като артист…”
За младата актриса киното и театърът са много различни. Не се наема да избере, да каже кое надделява. Смята, че още няма достатъчно опит, и двете много ѝ харесват точно защото са различни.
Дария е щастлива с чудесно семейство – тя и съпругът ѝ Тони имат 4-годишен син Макс, но намерили време за сватба едва през последния септември. “Така се получи. Ние сме заедно вече от 6 години, синът ни се появи много бързо в живота. Заради това трябваше да отложим сватбата, защото годежът беше преди да забременея. След това бях бременна, после си гледах детето. После изведнъж дойде ковид пандемията и затвориха възможността да съберем повече хора, а ние от самото начало бяхме казали, че искаме да съберем роднините и приятелите на морето… И така първата свободна възможност бе през последния септември.” Защо на морето? Двамата се запознават именно там, а по-късно по време на свое пътуване до островната държава Вануату Антон предлага на Дария да стане негова законна половинка отново на плажа.
Младата актриса е обаче достатъчно земна в мечтите си относно бъдещите си роли и с кого би искала да си партнира на сцената. “Играе ми се с Владо Пенев, със Захари Бахаров, с Радина Кърджилова… Придържам се към реално възможните неща. Но ако говорим все пак за мечти – те са много. Даниъл Дей-Луис е човек, с кого бих си партнирала, от жените напоследък ми е любима Кейт Бланшет.” Не изпада в конкретика и за мечтана роля и предпочита да е в границите на възможното. Но признава, че по-скоро ѝ се играе някакъв по-див персонаж, по-щур. Това е нещо, което хората не са виждали в нея, а тя го носи.
Питам я как се излиза от роля. “Зависи колко дълбоко е влязла в теб. Аз имам роли, които никога не излизат от мен. Частица от тях ме променя и си остава винаги в мен. Като цяло си обичам всички роли и от някои след спектакъл се връщаш много по-лесно към действителността. Но най-хубавото е когато ти влагаш от себе си в персонажа и той ти върне обратно. Тази обмяна на енергия и на качества е едно голямо богатство, което актьорската професия дава”, откровена е Дария Симеонова.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново