Даниел Панов : „Направихме важна крачка към реалната децентрализация”

Публикувано на чт, 4 Дек. 2014
288 четения

Част от данъците на физически лица и други ще остават в общините. Това стана ясно днес от подписаното споразумение между Националното сдружение на общините в Република България и правителството. Това е първата важна и успешна стъпка на Сдружението към реалната децентрализацията на местната власт. Радостен съм от факта, че правителството принципно прие изработеното и направено от УС на НСОРБ преди няколко месеца предложение”, заяви Даниел Панов – член на Управителния съвет на сдружението. Той изрази удовлетвореността си от факта, че правителството на практика е показало разбиране, загриженост и нова, позитивна политика по отношение на местното самоуправление.

Подписите си под документа сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов.

“Споразумението е подписано и част от данъците ще остава в общините. Допълнително ще се правят разчети, за да се уточни какъв точно ще бъде процентът, който ще остава в полза на общините”, каза Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

Преди повече от месец имаше предложение налозите да се увеличат, като 2 % от тях да остават в общините. НСОРБ обаче бе категорично, че не е нужно и те няма да подкрепят идеята да се товарят данъкоплатците. Отстъпеният процент от данъците в полза на общините ще бъде на базата на съществуващите нива на налозите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново