Даниел Панов с плакет за развитието на шахмата в България

Публикувано на пт, 9 авг. 2013
483 четения

Благодарствено писмо и плакет от името на Българската федерация по шахмат за заслуги за развитието на шахмата в България получи кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. На среща в неговия кабинет плакетът му бе връчен от Николай Йорданов – председател на Съдийската комисия към БФШ и рейтинг администратор на ФИДЕ за България.

„Българската федерация по шахмат работи добре с доста общини в страната, но дори на този фон Община В. Търново се откроява с проявите, проведени през последните години. Великотърновските шахматни празници от 30 април до 6 май т.г. бяха едно украшение на спортния календар на БФШ с рекордния брой участници при децата на Купа България – 221 състезатели, с първия международен турнир, събрал сто участници – всичко това нямаще да е възможно без подкрепата, която шахматът във Велико Търново има в лицето на кмета г-н Даниел Панов”, заяви Николай Йорданов, преди да връчи на градоначалника плакета.

„За мен важното е, че първият турнир „Стара столица” стартира със 100 участници от десет страни, което никак не е малко. А още по-важното е, че нашите търновски деца Ива Пенчева и Емил Стефанов са шампиони”, заяви Даниел Панов и припомни успехите на двамата талантливи шахматисти, които присъстваха на срещата заедно с тяхната треньорка Светла Йорданова.

14-годишният Емил Стефанов е шампион на България за 2012 по класически и за 2013 година по ускорен шах, бронзов медалист на блиц до 14 години за 2013 година.

През 2013 година е и бронзов медалист по класически шахмат при 20 годишните в България. Четвърти в Европейския съюз за 2012 година по класически шахмат. Победител  в множество престижни международни турнири. Капитан на отбора на „Етър” до 16 години. Спортист на Община Велико Търново при юношите до 18 години за 2010 и 2012 година.

16-годишната Ива Пенчева е шампион на България по блиц за 2010, 2011 и 2012, бронзов медалист по класически, ускорен и блиц  за 2013 година. Капитан на отбора на ШК „Етър” – отборен шампион на България при девойките до 16 години за 2012 година.

Даниел Панов заяви, че младите шахматисти на Велико Търново нямаше да имат тези успехи без техния треньор Светла Йорданова, за което й благодари. „Всеки един спорт е важен за бъдещето на децата на Велико Търново и за тяхното развитие, затова спортът е един от моите приоритети”, добави кметът.

„За м.г. станахме шампиони до 16 г. при девойките и юношите, което е най-големият успех в историята на великотърновския шахмат и ще направим всичко възможно да защитим титлите си, както и да се опитаме да вкараме отбора за жени в „А” група”, каза Светла Йорданова, а Емил Стефанов и Ива Пенчева благодариха за подкрепата.

Председателят на турнирния комитет на международното състезание „Стара столица” Тихомир Стефанов припомни, че проявите бяха под знака на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица и сподели интересен факт. „Миналата година словенският град Марибор беше културна столица на Европа и по същото време там се провеждаше световното първенство за юноши и девойки. Пожелаваме си в седмото издание на турнира Велико Търново да бъде по същото време и културна столица на Европа. Това ще бъде уникален успех”, заяви Тихомир Стефанов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново