Данъчни, митничари и полицаи влизат във ведомствените бензиностанции

Публикувано на нд, 11 Ян. 2015
202 четения

Данъчните, митничарите и полицаите взеха на прицел ведомствените бензиностанции. Смесени комисии от трите контролни ведомства започват масови проверки изпълнява ли се законовото изискване обектите да бъдат оборудвани с нивомерни системи с връзка с НАП.

Повече от две години всички бензиностанции, които продават горива на дребно на граждани и фирми са задължени да подават електронно информация за количествата горива в резервоарите и финансови данни за продажбите в реално време. За ведомствените бензиностанции досега не съществуваше подобно изискване. Данъчните са получени десетки сигнали, че в тези обекти се продават горива в нарушение на закона и това е причина за масираните проверки, посочиха от НАП.

Според Приходната администрация търговията с горива е един от най-рисковите браншове за укриване на доходи и данъци и последваха редица законодателни промени за затягане на контрола. От миналата година в експлоатация влезе електронната система “Контрол на горивата”, чрез която данъчните и митничарите следят движението на всички горива на територията на страната.

Съвместните проверяващи екипи ще съставят актове за нарушения на обектите, в които все още няма изградена свързаност с финансовите служби и ще запечатват горивните резервоари. Предвижда се и компромис за търговците, които за времето между съставянето на акта и издаването на наказателното постановление внедрят работеща нивомерна система. Тогава санкция няма да има и няма да се стига до запечатване бензиностанцията, посочват данъчните.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново