Д-р Марияна Кирилова и д-р Иван Манчев са новите носители на наградата “Моллови дни”

Публикувано на нд, 5 юни 2016
1615 четения

Д-р Марияна Кирилова (на снимката вдясно) и д-р Иван Манчев са новите носители на наградата “Моллови дни” на Регионалната колегия на БЛС във Велико Търново. Призовете бяха връчени на официална церемония в събота вечерта на Арбанаси, където за шеста  поредна година се проведе традиционният тридневен форум “Моллови дни”. В него участваха лекари и лектори от цялата страна, присъстваха и колеги от Лекарския съюз в Телеорман, Румъния, начело с председателя д-р Киря. Първия ден се проведе и заседание на Националния съвет на Лекарския съюз.

Д-р Марияна Кирилова е лекар с 30 години стаж в системата на Спешна помощ и от 1999 г. е началник на филиала на ЦСМП в Горна Оряховица. Освен вътрешни болести, д-р Кирилова има и рядката специалност “Ревматология”. 12 г. е била председател на РК на БЛС във Велико Търново и 16 г.и шеф на Териториалния координационен съвет на Федерацията по здравеопазване в старата столица. През 2007 г. д-р Кирилова е удостоена с титлата “Лекар на годината” на национално ниво. Тя е инициатор и за провеждане на “Молловите дни”, с които се почита святото дело на лекар и просветител на д-р Димитър Моллов от еленското село Беброво.

Д-р Иван Манчев е известен хирург и ученик на легендата в хирургията – проф. Александър Гюровски, който макар и на 95-годишна възраст продължава да работи.  Повече от 40 г. д-р Манчев оперира в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” , има и специалност по детска хирургия. Колегите му заслужено го определят като един от основателите на търновската хирургична школа. Д-р Манчев първи в областта е поставил пейсмейкър на пациент с кардиологично заболяване, три години е бил и директор на областната болница.

На форума “Моллови дни” бяха представени интересни теми от лектори медици и Зорница Таскова, заместник градски прокурор в Софийска градска прокуратура. Изключително интересна беше презентацията на почетния консул на Израел проф. Красимир Методиев. Той говори за историята и опасността на биотероризма, неговата същност, разпространение и възможностите за предпазване.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново