Близо 800 абитуриенти ще дефилират по червения килим във Велико Търново

Публикувано на чт, 18 май 2017
2504 четения

Близо 800 абитуриенти от Випуск 2017 ще дефилират като холивудски звезди по червен килим в центъра на Велико Търново. Празнично шествие ще има в две поредни вечери на 24 и 25 май, а в него се очаква да се включат зрелостниците от 13 училища в града. 200-метровата червена пътека ще бъде опъната по улица “Васил Левски” пред театъра, а дванадесетокласниците ще минават по нея заедно с класните си ръководители и директорите на училищата.

Оригиналната идея ще се реализира за седма поредна година по инициатива на кмета Даниел Панов. През 2011 г. Велико Търново стана първият български град, който  изпраща своите абитуриенти по този впечатляващ начин.

Абитуриенти от осем училища ще празнуват в Деня на славянската писмености и култура. Първи по червения килим от 18 часа ще преминат 16 завършващи младежи от СУ “Вела Благоева”. След тях са зрелостниците от СУ “Емилиян Станев”, СУ “Владимир Комаров”, ПГ по моден дизайн, Хуманитарна гимназия, Старопрестолната гимназия по икономика и ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов”. Последни в празничната вечер ще дефилират възпитаниците на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. В официални тоалети пред жителите на старата столица се очаква да се представят 146 младежи от това училище, разпределени в шест класа.

На 25 май на червения килим ще застанат абитуриенти от още пет учебни заведения. Най-голям е випускът на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Със своите 145-а възпитаници от шест паралелки училището ще открие дефилето. После в празника ще се включат завършващите ученици от Американски колеж “Аркус”, Спортното училище, ПГ по туризъм “Д-р Васил Берон” и ПГ по електроника “А. С. Попов”.

Златина ДИМИТРОВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново