Близо 30 възпитаници на ВТУ получиха награди и стипендии за студентския празник

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
214 четения

Близо 30 възпитаници на Великотърновския университет получиха награди и стипендии за студентския празник 8 декември. По традиция най-заслужилите студенти бяха отличени по време на тържественото събрание на ВТУ, което се проведе в аулата вчера.

Докторантът към катедра “Българска литература” Александър Христов стана носител на личната стипендия на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Паричната премия е от лични средства на проф. Бонджолов и е в размер на 900 лв., колкото е ректорската надбавка. Стипендията е на името на чл.-кор.проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на търновската алма матер, и беше учредена на през 2011 г.

Александър е от Елена и е завършил с пълно отличие магистърска степен по литература и култура във ВТУ. По време на обучението си е участвал с доклади в национални научни конференции. Член е на литературно-дискусионния клуб „Емилиян Станев“ към катедра „Българска литература“. Има над 50 публикации – стихове, разкази и литературна критика в много периодични издания и сборници. Отличаван е с национални студентски награди за поезия, белетристика и критика. През 2017 г. дебютира в българската литература със стихосбирката „Крайпътна обител”, която вече е отбелязана от критиката като успех. Вчера талантливият студент стана и ректор за един ден.

Областният управител проф. Любомира Попова, кметът на велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов бяха специални гости на празника. “Осми декември е хубав празник на младостта, на дръзновението, на устрема. На всички студенти пожелавам много здраве и успехи, защото чрез вас ще успява и ВТУ. Иска ми се все повече от вас да бъдат наистина да се реализират и да бъдат успешни, защото само така могат да помогнат на университета, на града и на държавата. Пожелавам ви да станете достойни хора, за които с уважение да говорят като за възпитаници на ВТУ”, каза в приветствието си ректорът.

Събранието продължи с приветствие на председателя на Студентския съвет Иван Маринов. От името на чуждестранните студенти, които се обучават във ВТУ, приветствие отправи Бартош Адамчевски от Университета “Адам Мицкевич” в Познан, Полша. Той следва българска филология в търновския вуз.

По време на тържеството за първи път беше връчена стипендия на името на проф. дфн Георги Димов, която е учредена от неговия син Христо Димов. Първи неин носител стана третокурсникът Калоян Ангелов Георгиев от специалност “Българска филология”. За трета поредна година възпитаникът на Педагогическия факултет Павел Цанков Стойчев дари три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти от специалност “Социална педагогика”, занимаващи се активно с доброволческа дейност. 9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, получиха стипендиите в размер на 500 лв. от Алианц Банк България по случай 8 декември.

На тържественото събрание бяха обявени и студентите, отличили се в различни области. През последната година 59 момичета и момчета са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново