Без подкепа от страна на държавата туризмът е обречен, смятат от БХРА

Публикувано на чт, 14 май 2020
311 четения

Липсата на държавна и обществена подкрепа към хотелиерския и ресторантьорския бранш ще доведе до ликвидиране на туризма, който е един от най-важните отрасли в икономиката на страната. Това заяви Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. Според него обществото умишлено се настройва срещу бранша, без хората да разбират, че става въпрос за неговото оцеляване и запазване на работните места на близо 400 000 души. „Туризмът е сред водещите национални отрасли, който формира около 17-18 % от БВП и носи около 15 млрд. евро приходи само в хазната. Затова е изключитлено важно този сектор да бъде спасен“, допълва бизнесменът. Според него намаляването на ДДС е само една от мерките, които правителството се очаква да предприеме, за да може браншът да изплува от положението, в което е изпаднал.

„Ние не очакаме подаяния и грантове от страна на държавата, а искаме нормални условия за работа, такива каквито са в целия ЕС и съседните ни държави, където от доста години съществуват диференцирани ставки в туристическата индустрия. В медиите и социалните мрежи се коментира, че сме милионери и искаме да станем още по-богати, но някак си много бързо хората забравят, че ние бяхме затворени за два месеца и на практика нашият бизнес беше ликвидиран. Последствията от това ще са още по-страшни, защото досега нямахме разходи, а от момента, в който отворихме с намален капацитет, трупаме загуби“, допълва Петър Стефанов. За дните, в които заведенията в града са отворили врати, собствениците отчитат, че оборотите са спаднали със 75-80 % в сравнение с преди. Това на практика ще ги принуди да се намали персонала, което може да влоши качеството на предлаганата услуга.

„Лъжа е, че ние сме в сивия сектор. Ако бяхме в него, нямаше да се борим за намаляване на данъците, а щяхме просто да ги крием. Ние сме най-урегулираният бизнес, защото постоянно сме проверявани. Никога не сме били в сивия сектор и няма как да бъдем“, коментира още председателят на БХРА. По думите му, ако е имало заедения, чиито собственици са укривали доходи е поради невъзможност да плащат данъците. При намаляване на налога, тези пари ще излязат на светло и събираемостта ще се увеличи, което е доказано от практиката в други европейски страни. Ние не сме мутри, а сме обикновени хора, които цял живот сме градили този бизнес и целта ни е да го съхраним и да запазим работните места на персонала ни“, допълва Петър Стефанов.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново