Бананова плантация в центъра на Велико Търново!

Публикувано на чт, 29 юни 2017
10506 четения

Великотърновката Стефка Ралева е направила бананова плантация в двора си на ул. “Гео Милев” във великотърновския квартал “Акация”. Жената се сдобила с издънка от бабаново дръвче и на шега го поставила в двора си преди 4 години. То харесало мястото и започнало да расте и самото да си пуска издънки. Така леля Стефка вече има в двора си шест големи палми и осем издънки.

Сега палмите са високи около 3 метра, но до есента стигат до плочата на къщата, разказва жената.

Специфичното при отглеждането на банановите палми е, че есента трябва да се изрежат и покрият, за да не измръзнат, а през пролетта се отвиват и започват да си растат. Аз ги загъвам в края на ноември и ги отвивам на празника на Велико Търново – 22 март, споделя леля Стефка.

Една от старите палми, които тази пролет не тръгнала, но покрай нея се проявили  издънки. Жената ги раздава и на други великотърновци, които искат да имат банани в двора си. В повечето случаи не взема пари, а ги подарява. Самото стъбло на палмата е дебело, но е много меко и воднисто и съвсем спокойно може да се реже с нож, не е нужна брадва, за да го отсечеш.

Жената обяснява, че банановата палма обича много вода. В хладното време ги полива един път в седмицата, а когато дойде жегата на 2-3 дена. При едно поливане на палма отиват около 10-20 литра вода.

Сега за първа година на първата палма се появило снопче с банани. Леля Стефка е любопитна колко големи ще станат и кога ще узреят. Въоръжила се е с търпение и постоянно следи дали бананите трябва да се поливат, защото иска подовете да станат вкусни.

Весела КЪНЧЕВА  

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново