Български песни и реч огласиха древния град Помпей на Трети март

Публикувано на пн, 4 мар. 2019
758 четения

Български песни и реч огласиха древния град Помпей на връх националния празник Трети март, видя репортер на „Янтра ДНЕС”. Сред руините от Античността, на 2000 км от Родината и на италианска земя десетки български деца и техните родители развяха националния трибагреник и изпълниха някои от най-любимите ни патриотични песни. Пред удивените погледи на стотици туристи българчетата изпяха „Де е България”, „Високи сини планини”, „Знамето ни е трицветно”, „Къде си вярна ти любов народна”, а чужденците щедро ги възнаградиха с аплодисменти.

По този нестандартен начин възпитаниците на Училище „Българче” в Неапол отбелязаха най-българския празник. Инициативата на директора на българското училище зад граница Пепа Стефанова бе подкрепена от семействата на малките българчета. В чест на националния празник те са подготвили и специално тържество с много стихове, песни и танци. Своя спектакъл децата ще представят пред публика на 10 март .

Училище „Българче” със седалище в Неапол отваря врати на 23 септември 2016 г., а негов създател и основен двигател е Пепа Стефанова. Учебните занимания посещават около 130 български деца на възраст от 3 до 16 години от цялата област Кампания. Освен в Неапол, учебното заведение има филиали в съседните градчета Скафати и Чели ди Булгерия. Те изучават български език и литература, история и география на България, както и български традиции и танци.

На празничния Трети март българските деца и техните родители си подариха една вълнуваща разходка сред останките на легендарния Помпей. Градът е останал в историята заради огромната човешка трагедия, сполетяла неговите жители при изригването на вулкана Везувий през 79 г. Смята се, че по онова време в града са живеели около 11 000 души и почти всички са загинали.

Везувий изригва по обяд на 24 август 79 г. Вулканът се събужда внезапно и не дава никакъв знак в дните преди самото изригване, който да предупреди жителите на Помпей. Предхождащите земни трусове създават опасения за предстоящо земетресение. Изригването започва с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. Изригването е придружено от изхвърлянето на огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци са пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града „валят” пемза, парчетата от която падат като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч.

Когато след около 15 часа Везувий затихва, голяма част от жителите му са загинали от каменната градушка и задушливите газове. Оцелелите скоро стават жертва на лавата и високите температури. Повече от 1500 години градът е погребан под покривка от вулканична пепел и пемза, достигаща дълбочина от 10 до 25 м.

Че Помпей е бил процъфтяващ град личи от добре запазените му останки. Ние  се разходихме по древните улици, влязохме в десетки къщи и видяхме отблизо как са живели древните римляни. Разгледахме и форума – големия централен площад, на чийто фон се вижда Везувий. В миналото това вероятно е било най-оживеното място – сърцето на града. Тук са били разположени най-важните административни сгради, храмове и паметници. Основно място в центъра на площада е заемал храмът на Юпитер, от който днес са останали само няколко колони.

Особено ни впечатлиха пешеходните пътеки, които представляват големи обли камъни поставени перпендикулярно на улицата. Стигайки до тях каляските и другите транспортни средства е трябвало да намаляват и внимателно да минат покрай камъните. Пешеходците от своя страна са можели спокойно да стъпят по камъните и да пресекат улицата без да се намокрят, в случай че улицата била замърсена. Това е и най-старата пешеходна пътека в света.

Сред последните спирки по време на нашата пешеходната разходка бе големият театър, използван за представяне на драми и комедии.

Златина ДИМИТРОВА

Сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново