България спечели домакинството на Световния конгрес на CIOFF®

Публикувано на вт, 14 Ное. 2023
558 четения

България спечели домакинството на Световния конгрес на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства). Това стана ясно по време на 52-ия конгрес и Генерална асамблея на световната организация, които се проведоха в периода 3 – 12 ноември в град Осиек, Хърватия. В събитието участваха делегати от 50 страни, сред които бяха и представителите на Националната секция на CIOFF® – България, в лицето на нейния председател Емил Павлов, Стилияна Йоргова – генерален секретар, и Анастасия Иванова – младежко движение.
По време на форума България получи уникалната възможност да домакинства Първата световна Фолклориада за деца на CIOFF® през 2026 г. Вече са започнали разговори за организацията и провеждането на това грандиозно събитие с представители от Народното събрание, Правителството, Министерство на финансите и Министерство на културата. Изработва се бюджет, стратегия за провеждане и предварителна програма. Във Фолклориадата се предвижда участие на ансамбли от над 30 страни от целия свят. Този изключително престижен форум, който освен реклама за България, ще бъде и висока оценка за дейността на българската Национална секция на CIOFF®, съобщи Емил Павлов.
В Хърватия страната ни се пребори и за домакинството на следващия 53-ти Световен конгрес на CIOFF® и Генерална Асамблея, които ще се проведат през есента на 2024 г. През 2006 г. България за първи път беше домакин на този световен форум. За неговото 36-то издание, което се проведе във Велико Търново, пристигнаха над 200 представители от 60 страни.
CIOFF® България подготвя и 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО, който ще се проведе от 20 до 27 юли 2024 г. Подборът на групи вече започна, участниците ще бъдат впечатляващи, екзотични и на високо худежествено ниво, което гарантира едно незабравимо преживяване за всички, които посетят фестивалните вечери.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново