Балетът “Спящата красавица” превърна двореца на Царевец в приказен декор

Публикувано на пн, 5 юли 2021
254 четения

Балетът “Спящата красавица” на Старозагорската опера превърна двореца на крепостта “Царевец” във В. Търново в приказен декор. Представлението откри Летния сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” и премина при голям интерес. Заглавието неслучайно се счита за най-красивата балетна музика, написана от Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. В това се увериха и всички, които не се уплашиха от променливото време и избраха да прекарат една незабравима вечер под звездите.
Постановката и режисурата, дело на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, впечатлиха публиката в старата столица. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлече зрителите с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от персонажи. Балетът “Спящата красавица” на Старозагорската опера предложи класически стил, а хореографията беше на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора, която през последните творчески сезони, под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Това пролича и на сцената във В. Търново. Спектакълът бе под съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, с диригент маестро Владимир Бошнаков, което още повече засили усещанията за приказност. Красивите декори на “Спящата красавица” бяха дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а костюмите – проектирани от Мария Блажева, за която това е втората постановка на това заглавие.
Поставен през 1890 г. за първи път в Санкт Петербург, до днес “Спящата красавица” е сред най-любимите балети на малки и големи. Още преди да започне да пише музиката, Чайковски уговаря и работи по всички танци – валс, буре, полка, марш, фарандола и други заедно с Петипа. В този спектакъл двамата разработват балетния симфонизъм, като няма танци, които органично да не са свързани с основното действие. Всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края и това бе усетено от зрителите във В. Търново. Съвършената музика на великия руски композитор и танците на най-значимия балетмайстор и хореограф в историята на балета Петипа предложиха на публиката колоритен букет от емоции.
Шестият летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” продължава с още 9 спектакъла в основната си програма, а в съпътстващата част – още 6 интригуващи за публиката концерти. Следващото заглавие, което ще бъде представено на 16 юли, е спектакълът “Травиата” на великотърновския МДТ “Константин Кисимов”, а на 25 юли с постановката на Русенската опера “Сватбата на Фигаро” ще бъдат отбелязани 230 години от смъртта на Моцарт.
“За първи път фестивалът има и младежка програма с участието на детски формации под надслов “Сцена на вековете с поглед към бъдещето”, припомни при откриването маестро Владимир Бошнаков.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново