Апелативен съд остави в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов

Публикувано на чт, 2 окт. 2014
342 четения

Великотърновският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” на 53-годишния Петко Савов, задържан при злополучната акция на СОБТ в Лясковец на 14 март. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. С решението си ВТАС забранява на Савов да иска ново разглеждане на мярката му за неотклонение през следващите два месеца.
Същото решение бе постановено на първа инстанция от Окръжен съд в края на миналата седмица. Адвокатите на Савов Филип Матев и Иво Пазарджиев обаче го обжалваха, като са посочили, че съставът на ВТОС не е мотивирал решението си.
При повторното разглеждане на мярката адвокатите почти дословно повториха искането си от първото дело, като отново посочиха, че няма достатъчно доказателства, че Савов е отговорен за смъртта на баретата Емил Шарков. Те допълниха, че няма опасност подзащитният им да се укрие, тъй като не е правил никакъв опит през последните 4 г. да напусне дома си. Нямало вероятност да извърши ново престъпление, тъй като при акцията са му били иззети всички огнестрелни оръжия. Адвокат Пазарджиев допълни, че Савов не представлява заплаха за съседите си, независимо от съществуващия конфликт между тях. Преди задържането си той се опитвал да разрешава проблемите си по законов път, посредством внушителен брой жалби до различни институции.
Савов обясни, че не може да се възстановява добре в затвора, поради лошите условия. “Не мога да се храня, имам нужда от зъболекар, а там не мога да ползвам такъв тип медицинска помощ. Храната е лоша, няма достатъчно витамини. Тежко е в затвора, разбирате ли? За здрав човек е тежко, а пък какво да говорим за човек като мен”, разрида се Савов в съдебната зала. Той допълни, че майка му Стефанка няма други близки хора и трябва да се грижи за нея, както и да и помогне с ремонта на съсипаното при акцията жилище.
Представителят на апелативна прокуратура Стоян Вараджаков поиска потвърждаване на мярката. Той възрази срещу искането на Савов, като запита как точно ще се занимава с ремонт на жилище, ако здравословното му състояние е толкова тежко, колкото го описва. Също така той подчерта, че за определяне на мярка за неотклонение не се изисква категорично доказване на вина, а само обосновано предположение.
Съдебният състав заседава повече от час преди да обяви решението си. Според магистратите има достатъчно доказателства за да се предположи, че Петко е извършил това, в което е обвинен, а тежестта на престъплението и лошите му характеристични данни правят освобождаването му опасно. Има достатъчно механизми, по които Савов може да получава адекватна медицинска помощ в затвора. По молба на Стефанка Савова съставът разреши кратко свиждане със сина є след съдебното заседание.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново