Антон Дончев стана първият носител на Почетния знак на Горна Оряховица

Публикувано на ср, 26 апр. 2017
242 четения

Акад. Антон Дончев стана първият носител на Почетен знак на Община Горна Оряховица. Авторът на “Време разделно” получи отличието от кмета инж Добромир Добрев.

На срещата в Гербовата зала на Общината присъстваха зам.-кметът Йорданка Кушева, общински съветници, издателят Иван Гранитски, директорът на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” Иван Александров. Там бяха и младите литератори от ОУ “Иван Вазов” и СУ “Георги Измирлиев”. Те показаха на писателя своя препис на “История славянобългарска”, който сами са направили и илюстрирали само за месец.

“Преди 62 години съм ръководил литературния кръжок във Велико Търново и от него 10 души станаха писатели. Пожелавам и на вас да продължавате да пишете и книгите ви да стигнат 100 000 тираж”, каза академикът на младите творци.

“Един народ, който е изкупил една книга в над 1 милион тираж, е велик народ, предаде Антон Дончев думите на свой шведски колега. В Швеция голям успех е да продадеш тираж от 70 000 екземрляра. “Време разделно” има вече над 15 издания и над 1,3 милиона продадени копия. Казвам го, не за да хваля себе си или книгата си, а за да похваля българина, който чете и купува книги”, сподели още Антон Дончев.

Посещението на писателя в Горна Оряховица беше организирано от общинския съветник Димитър Николов. Той покани бележития творец да представи последната си книга “Сянката на Александър Велики” в търновската библиотека предишния ден.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново