Анатолий Карпов: „В. Търново има чудесни традиции и силни шахматисти”

Публикувано на сб, 17 юни 2017
378 четения

Свeтoвният шaмпиoн пo шaхмaт Анaтoлий Кapпoв е в Бългapия пo пoкaнa на лидepa нa „Атaкa“ Вoлeн Сидepoв и посети София и Стара Загора, а от днес е във Велико Търново. Утре той щe oткpиe двa шaхмaтни клyбa – oт 11 чaca в Г. Оpяхoвицa, където ще даде сеанс на талантливи млади шахматисти от Велико Търново и Горна Оряховица, a oт 14 чaca ще открие клуб и в Свищoв.

– Вие сте идвал и преди в България, какъв е поводът за сегашната визита?

– Продължаваме шахматната програма в България. Отдавна оглавявам Фонда на мира, това е международна асоциация, в която вземат участие миротворчески организации от много страни. Заместник-председател съм на Комисията по междунардни отношения в Държавната Дума на Русия, така че се съвместиха няколко неща за моето идване тук.

– Как се е променила България от вашето идване за първи път?

– Пак бе по линия на Фонда на мира, който оглавявах в бившия Съветски съюз. Тук имаше голяма миротворческа конференция в София, беше през 1981 година. После съм идвал в Пловдив на Европейско отборно първенство, което спечелихме удачно. Помя, че след него останахме десет дни в България, за да пропагандираме шахмата. Целият тогавашен отбор на СССР – осем гросмайстори плюс двама резервни. Всеки от нас обходи поне по три града, аз бях в Русе, София и Пловдив. Много неща са се променили оттогава.

– Вие бяхте днес и на Шипка, нали?

– Посетих и Шипка, качихме се на върха, в храма, преди това бяхме и в Стара Загора.

– Какви трябва да бъдат отношенията между Русия и България?

– Исторически нашите две страни винаги са били близки. Тази близост и откритост на двете държави трябва да се запази. Ще трябва да възродим икономическите връзки, които навремето бяха много силни, но се съкратиха рязко и почти прекъснаха. Българската продукция трябва да намери отново своя пазар в Русия. А руската продукция – у вас, основно енергетиката. Сега, когато се затварят мини в европейските страни, атомните ни централи са едни от най-безопасните, строим такива в цял свят – и в Южна Америка, и в Централна Америка и Азия. Руски компании строят атомни централи и в съседна Унгария. Това би придало нов импулс на нашите отношения. Трябва да се реализира и Южен поток, който бе планиран, но после замразен.

– Туризмът също трябва да се развива и желанието на нашата страна е да си върне руските туристи…

– За радост на вашето Черноморие вече има все повече руски туристи. Когато бях в Поморие, видях десетки хиляди. Мнозина имат тук и имоти. Дори днес в Стара Загора ми казаха, че само в града живеят 9000 руснаци, а в областта – 19 000. Това никак не е малка цифра.

– Вие съвсем наскоро говорихте за русофобията в Европа. Кой има интерес от нея?

– Дори не знам защо тя се появи в такива мащаби. Аз обикалям по света от 50 години, вече станаха 51. Когато излязох за първи път, времената бяха сложни, едва бяхме преодоляли Карибската криза. Ако помните, конфликта между САЩ и СССР за Куба. Но дори тогава въпреки противопоставянето на двете страни, имаше взаимно уважение. Въпреки Студената война, хората не се мразеха. А в последните години русофобията, която нараства, не ми е понятна. Според мен това не е случайно, а е нечий проект. Но ние ще преодолеем това.

– За първи път ли сте във Велико Търново?

– Да, градът ми направи забележително впечатление. Древна столица на България, пазител на християнството в своето време, Третият Рим. Тук има исторически традиции, чудесни хора срещнах.

– Анатолий Евгениевич, кога разбрахте, че имате качества да станете шампион?

– Когато станах гросмайстор, тогава и усетих, че мога да стана и световен шампион.

– Вашето ежедневие сега политика и шахмат ли съчетава?

– Да, аз основно се занимавам с шахматното образование в различните страни. Имам открити много школи по света, а и в нови райони в Русия. Неотдавна открих такава школа в Осетия, договорихме да има всеобщо шахматно образование в Чечня. През септември ще открия шахматна школа в дори в най-южния град на планетата – Ушуайя в Огнена земя… Вече подписахме договор и има решение на местния губернатор, така че се надявам да стигна дори там, за да пропагандирам шахмата.

– Предстои ви да откриете шахматни клубове в Горна Оряховица и Свищов?

– Така е. Имам шахматна школа в Албена, която работи вече 8-9 години. После открих такива и в Поморие и София. Продължаваме да работим в тази посока, тук във Велико Търново има чудесни традиции и силни шахматисти. А за да се постигне нещо в шаха, трябва да се работи.

– Какви са ползите от шахмата за младите хора?

– Шахматното обучение в училище повишава интелекта на учениците. Шахът развива логиката, учи на стратегия, на необходимостта да планираш, развива и повишава паметта. Това е комбинация от качества, които са необходими на хората за живота. Да, искаме паралелно с това да произвеждаме и гросмайстори и шампиони, но най-главната задача е друга – да направим интелекта по-висок, знанието – по-дълбоко. Шахматът просто подготвя младите хора за самостоятелния живот.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново