90 участници от 6 държави идват на международния конкурс „Сребърна Янтра“

Публикувано на пн, 25 сеп. 2023
483 четения

90 предварително селектирани участници от 6 държави ще премерят сили в международния конкурс за вокални изпълнители „Сребърна Янтра“, който ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във великотърновския МДТ „Константин Кисимов“. Изпълнителите са на възраст от 4 г. до 25 г., разделени в 4 възрастови групи. Най-малката участничка идва от Румъния, а в трета възрастова група е събран цветът на младата българска поп музика. Това са изпълнители, печелили много международни награди, участвали са в редица телевизионни и други музикални формати и затова там са допуснати малко повече участници от предварително обявените 22 свободни места. Тази година изпълнителите са от 6 държави: Италия, Малта, Румъния, Молдова, Украйна и България. Международното жури ще се председателства от голямата българска изпълнителка Силвия Кацарова и проф. Сребра Михалева, преподавател в катедра „Музика“ на ВТУ, а членове ще са Ивелина Батей от Малта, председател на Световната асоциация на сценичните изкуства WAPA в Европа, маестро Роко Палацо от Италия, проф. д-р Родика Рошиоро от Молдова, доайенът Христо Паскалев – Паскал, който е част от журито още от първото му издание, и младите изпълнителки Доминик Симионеско от Румъния, Марта Верекия от Италия, които са били участнички в „Сребърна Янтра“, а Марта е носител на Гран при от 2019 г. Двете ще имат и кратки самостоятелни рецитали на галавечерта на лауреатите, която ще е на 1 октомври и ще започне в 17,30 ч. От Малта за събитието пристига и арт мениджърът Адриан Рефало, разказа Румяна Начева, която през 2003 г. заедно с Васил Найденов и Морис Аладжем създава „Сребърна Янтра“ и е директор и продуцент на конкурса.
„Това е едно събитие, което наистина ни кара да работим още повече, защото в края на месец декември 2022 г. „Сребърна Янтра“ стана носител на своеобразен Оскар за най-добър международен музикален конкурс в България от Световната асоциация на фестивалите WAPA в Дубай. По-късно имах честта да получа наградата „Велико Търново“ и това са достатъчно силни аргументи, които ме карат още да повишавам нивото и да изисквам все повече както от изпълнителите, така и от екипа си“, каза Начева. Тя припомни, че много от спечелилите Гран при в конкурса вече са известни имена на европейската музикална сцена и това я прави горда, че заедно с колегите й е успяла да открие таланта им още в детска възраст и да ги покани на великотърновска сцена.
Официалното откриване на конкурса ще е на 29 септември от 17,30 ч. пред МДТ „Константин Кисимов“, а конкурсната програма започва още в 12 ч. преди това, с първия конкурсен ден на 1-ва и 2-ра възрастова група. В официалното откриване ще има нещо, което не е правено досега. Песента „Янтра“ на Морис Аладжем, която на откриването и закриването на конкурса се изпълнява от Ванеса Илиева, носител на Гран при от 2007 г., ще бъде изпята за 42 път, но този път на нея няма да танцува модерен балет, а каратеките от клуб „Неко“ на сенсей Севджан Мехмедова. На откриването на конкурса е поканен и ансамбъл „Търновче“, който ще покаже на гостите нашето фолклорно богатство. Петъчната програма ще продължи от 18 ч. с 3-та и 4-та възрастова група в театъра. На другия ден ще са изпълненията на участниците от всички възрастови групи, както и на пеещите семейства от България, Италия и Румъния, които тази година са 17, а 3 от тях са от В. Търново, посочи Начева. Обикновено съботната вечер е вечер на приятелството, но тази година заради по-дългата състезателна програма тя ще се проведе като ден на приятелството. Двата варианта за него са в парк Ксилифор, където на открито ще бъде направен мастър клас на маестро Роко Палацо и изпълнителите ще се разходят и ще се забавляват или в парк „Асеневци“, обясни още тя.
Голямата награда на конкурса е в размер на 1000 евро и се осигурява от сдружение „Сребърна Янтра 2003“. За най-добрите има също така специални награди на кмета на В. Търново, на председателя на Общинския съвет и специална награда на областния управител. Тази година партньорите на конкурса от „Зонта клуб“ се включват с осигуряване на голямата награда в трета възрастова група, а „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ ще се включат в наградния фонд за пеещите семейства.
Регламентът включва изпълнение на 2 песни, като първия ден задължително се пее на собствения език. Вторият ден предлага световни хитове и международен репертоар и всички се представят с най-доброто, което са избрали от световната музикална съкровищница. Наградите в конкурса не се разпределят като 1-во, 2-ро и 3-то място, с изключение на „Family group“, а са за комплексен победител в групата, награда за най-добро изпълнение на българска песен и песен на роден език, за изпълнение на чужда песен и по две поощрения. Журито присъжда по 7 награди, а детското жури, съставено от млади таланти на ДЕС „Румина“ и от Танцов ансамбъл „Търновче“, присъжда наградата за артистично присъствие.
„При оценяването на изпълнителите винаги започвам от артистичното присъствие, след това гледам гласовата постановка и комплексното представяне“, подчерта проф. Сребра Михалева, която за трети път ще е в журито на конкурса. Тя го определи като люпилня на млади таланти и посочи, че първата носителка на Гран при е нейната ученичка Пламена Петрова. Преподавателката припомни, че има и немалко участници, които впоследствие са станали вокални педагози и вече водят свои изпълнители. Такива са популярните български певици Нора Караиванова, Невена Пейкова, Стелияна Христова и др.
„В конкурса са се изявявали участници, които после са били част от Евровизия, Детската Евровизия, Славянски базар, Сан Ремо, Сан Ремо джуниър и много други престижни музикални форуми. Има и такива, избрани от Енцо Кампаньоли, диригента на оркестъра на Сан Ремо“, припомни Начева.
Водещи на програмата ще са Ванеса Илиева и Цветелин Илчев. Както винаги „Сребърна Янтра“ ще си партнира с Еврофолк ТВ и отново ще предава фестивала директно в канала си в YouTube.
„Това е едно от традиционните, сравнително най-стари събития в Културния календар на Община Велико Търново, което се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов. Тази година „Сребърна Янтра“ е един от проектите по общинската програма „Култура“, който е подкрепен финансово и логистично“, посочи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община В. Търново.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново