8 ученици от гимназията по икономика са призьори на университетската олимпиада

Публикувано на нд, 10 Дек. 2017
934 четения

С отличното си представяне на олимпиадата във Варна ученици от търновското училища спечелиха студентски права.

Осем възпитаници на Старопрестолната гимназия по икономика се наредиха сред призьорите от Националната университетска олимпиада, организирана от Икономическия университет във Варна. Ванеса Симеонска от 12 клас на специалност „Банково дело” е заела първото място в направление „Маркетинг” и вече е приета за студентка. С 96 % успеваемост тя има оценка Отличен 6,00, която се признава и за приемен изпит. Като награда за отличното представяне момичето се освобождава от заплащането на две семестриални такси.

Най-оспорвано е било състезанието в направление „Счетоводство и одит”. В него са премерили знания 430 ученици от 11 и 12 клас от осем града в страната. Участниците са имали възможност да изберат дали да решават тест 25 затворени въпроси по счетоводство или да пишат есе на тема „Счетоводството – едно образование с много възможности”.

От търновското училище в това направление са се представили 7 гимназисти, като само един от тях е писал есе. Всички те са показали много високо ниво на успеваемост, което им дава право на ранен прием и избор на специалност във вуза. Десислава Димитрова, въпреки че все още е в 11 клас на специалност „Оперативно счетоводство”, се е справила с теста на 95 % , което й носи оценка Отличен 6,00 на приемния изпит. Със същия резултат е и Бетина Цанева, която има отлични оценки и от УНСС. С 85 % успеваемост и оценка Отличен 5,75 са Ния Димитрова и Станислава Веселинова, а със 77 % оценка Отличен 5,50 имат Симона Симеонова и Александра Радославова, която е писала есе, от 12 клас, „Оперативно счетоводство”. Абитуриентът Николай Карагеоргиев, който учи икономическа информатика, е постигнал 73 % и оценка Отличен 5,50.

В направление „Икономика” са участвали Хрисимира Стефанова и Десислава Маринова от ХII клас, „Оперативно счетоводство” и са получили оценка Много добър 5,00. Всеки участник е трябвало да реши 40 тестови въпроса и 5 задачи с отговори в затворена форма да 120 минути.

За отличната подготовка и представяне на учениците Старопрестолна гимназия по икономика е получила грамота.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново