42 -ма служители от Дирекцията за социално подпомагане във Велико Търново стачкуват символично

Публикувано на ср, 20 май 2015
1194 четения

От понеделник 42-ма служители от Дирекцията за социално подпомагане във Велико Търново стачкуват символично, като не спират да обслужват гражданите. Те са поставили сини ленти на реверите, на които пише: “Не на ограбването на труда ни”.

Основните искания на социалните работници са да бъдат повишени заплатите им, които са около 400 лв., съобщи Василка Йорданова, председател на синдикалната секция “Подкрепа”.

В дирекцията работят образовани хора, някои с две магистратури, с дългогодишен стаж и отговорност, а от години възнаграждението не е променяно. Бяхме подведени, че заплатите ни ще бъдат увеличени от 1 януари 2015 г., но това не се случи. Обидени сме от мълчанието на Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика. Изпратихме им декларации с нашите искания, но отговор няма, каза Йорданова. Тя припомни, че по време на министър Хасан Адемов е заседавал Съвет по сътрудничество, който е разглеждал молби и предложения на общинските дирекции за социално подпомагане. Сега няма такъв съвет, който да обръща внимание на структурите по места.

Социалните работници недоволстват още и срещу мизерната техника, с която работят. Разчитаме на подаяния, кой каквото ни подхвърли, за да не го изхвърли, ние го прибираме. От два компютъра правим един и така работим с бракувана техника, каза още Йорданова. Тя допълни, че великотърновци имат подкрепата и на колеги от страната. Инициативата са поели над 30 дирекции в България.

Ако не ни чуят работодателите, ще преминем към ефективни действия и ще спрем работа, заяви Василка Йорданова.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново