2,9 млн. лв. са необходими за изграждане на тротоари в кв. „Картала“

Публикувано на чт, 29 апр. 2021
883 четения

На 14 улици в кв. „Картала“ във Велико Търново няма цялостно изградени тротоари. Общата дължина на тези участъци е 7549 м или 18 000 кв. м. Това заяви кметът на старата столица Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник Валерия Дончева. В него бяха отправени въпроси има ли справка на кои улици в кв. “Картала” няма тротоари, каква е тяхната дължина и правени ли са изчисления какви средства са необходими за изграждането на такива.

„Квартал “Картала” е един от най-развиващите се жилищни квартали във Велико Търново. През последните десетилетия той се превърна в притегателен център за много млади семейства. Жилищното строителство в района продължава с бързи темпове. Нови блокове изникват ежегодно и кварталът постепенно става най-гъсто населеният. Въпреки мащабното строителство в голяма част от улиците все още липсват тротоари”, заяви Валерия Дончева. Това принуждава живеещите в квартала да се движат по уличното платно, включитлено и майки с малки деца.
В отоговора си кметът Даниел Панов уточни, че строителството на кв. „Картала“ започва през 70-те и 80-те години, при което е направена само частична инфраструктура. „През 2019 и 2020 г. Община В. Търново изгради следните улици – „Стоян Михайловски“, „Васил Априлов“, „Камен Зидаров“, „Александър Бурмов“ и „Петко Тодоров“. С това в значителна степен се подобри техническата инфраструктура“, посочи Даниел Панов. Градоначалникът уточни, че в по-голямата си част асфалтовата настилка на улиците от първостепенната и второстепенна мрежа на квартала е изградена, а тротоарните и подходни участъци са направени частично. Без цялостно изградени тротоари са 14 улици, а за направата на такива са необходими 2,9 млн. лв.

От отговора на кмета на старата столица стана ясно още, че в инвестиционната програма за тази година са предвидени довършителни дейности на улиците „Стоян Михайловски“, „Васил Априлов“, „Камен Зидаров“, „Александър Бурмов“ и „Петко Тодоров“. За тази цел са заложени близо 50 000 лв., остатък от средства, отпуснати от държавата. Предвижда се ремонтните дейности да започнат през месец май. Също така Общината планира изграждането на околовръстна улица, която да излезе около гробищния парк, като в момента текат процедури по съгласуване преди да бъде възложено проектирането, допълни още кметът Даниел Панов.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново