29-годишната Виржиния от Горна Оряховица: Избирам живота! Ще преборя рака и ще имам близнаци!

Публикувано на чт, 19 Окт. 2017
9763 четения

Избирам живота! Готова съм да се боря! Искам да стана майка и да имам близнаци. Това заявява с убеденост 29-годишната Виржиния Сърнова от Горна Оряховица. Животът на младата жена, икономист по образование, се преобръща на 180 градуса, когато преди две седмици чува стряскащата диагноза – втори стадий рак.

Злокачественото образование е локализирано в гърдата и тя може да бъде спасена, защото няма развитие на далечни метастази. Лекарите са обяснили на Виржиния, че карциномът ще бъде отстранен с операция, едва след като се види как ще му повлияе химиотерапията.

Ще преживея факта, че ще ми падне косата, че ще ми срежат гърдата, мога да си сложа силикон, но не мога да преживея факта, че трябва да си жертвам яйчниците и матката, които ще бъдат увредени от химиотерапията и никога няма да мога да имам деца, сподели Виржиния за “Янтра ДНЕС”. Тя разказа, че още в първото лечебно заведение, което посетила, започнала да задава различни въпроси, сред които и този ще може има ли да има деца. Там й казали, че ще е трудно, защото е късно и че няма никакво време. Все пак с половин уста й обяснили, че има възможност да запази яйцеклетки, но нищо повече.

Тогава се намесила Албена Добрева, майката на най-добрата й приятелка Милица. Тя приела страданието на момичето като на свое дете и се заела да й помогне. Още повече, че Вержи живее сама – майка й  претърпява операция след операция в болница в друг град, с баща си отдавна не поддържа контакт, а сестра й е в чужбина.  Албена Добрева уговорила преглед на Виржиния при д-р Свилен Маслянков от Александровска болница в София. Този доктор още при първата ни среща ме попита на колко години съм, имам ли деца, искам ли да имам. Беше толкова мил, толкова внимателен, че само думите му като че ли можеха да ме излекуват, споделя младата жена. Тя отговорила категорично, че не само иска, но е сигурна, че ще роди някога. Д-р Маслянков свързал горнооряховката с д-р Спартак Вълев в МБАЛ “Надежда” в София, който я приел още същия ден. Веднага започнали процедурите, свързани със замразяването на яйцеклетките. Вержи вече е минала една стимулация и пункция, при която излезли три яйцеклетки, като само две от тях се оказали годни. Трябва да има поне 5 или 6 замразени яйцеклетки, затова продължих с втори етап  на стимулация. Искам, когато оздравея, да имам повече възможности да забременея, пояснява Виржиния.

Момичето трябва да плати около 3000 лв. за консумативите  за процедурата по замразяването. От фондация “Искам бебе” вече са позвънили на Виржиния, за да й кажат, че ще поемат сумата, която е нужна. Създателят на “Искам бебе” Радина Велчева обясни за “Янтра ДНЕС”, че в момента те помагат по този начин  на всички жени, които се обърнат към тях. Като научили  за Вирджиния, веднага я потърсили, развълнувани от нейната история. Велчева подчерта, че има много млади онкоболни жени, които не знаят, че могат да замразят яйцеклетки, че по тази тема не се говори и е едва ли не табу. Фондацията ще се бори тази процедура да бъде поета от държавния фонд “Инвитро”

На 17 май тази година правителството отпусна пари за осигуряване на всички необходими, според преценката на лекарите, инвитро процедури у нас. Беше постигнато и споразумение Фондът за асистирана репродукция да покрие финансово и замразяването на яйцеклетки на онкоболни пациенти преди да започнат лечението си. До този момент тази договорка не е изпълнена. Кога ще бъде приета наредбата, която да я узакони, не е ясно.

29-годишната Виржиния е категорична, че няма време да чака тежката и бавна машина на държавната администрация. Ще премине през тежкото изпитание, ще живее и ще има деца, защото животът е прекалено хубав, за да се откаже от него, точно когато й предстоят най-красивите и вълнуващи моменти. Тя е готова да се бори за своето щастие, дори и без подкрепата на държавата. Радва се, че до нея са нейните ангели пазители – д-р Георги Стаменов от МБАЛ “Надежда”, който извършва процедурата по замразяването на яйцеклетките, д-р Спартак Вълев, който ще проведе химиотерапията и д-р Свилен Маслянков, който ще оперира гърдата на Виржиния.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново