2,8 % е безработицата в община В. Търново

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
109 четения

3,6 % е регистрираната безработица през месец септември за региона на Дирекция „Бюро по труда” – В. Търново. За сравнение, тя е под средната за страната, която е 5,3 %, а за областта е 5,2 на сто. Най-висока е в община Златарица – 11,8 %, следвана от община Елена – 10,3 на сто, а в община В. Търново е 2,8 %.
През септември се засилва активността за регистрация, отчитат от бюрото по труда. Регистрираните безработни миналия месец са 1445. Те са с 38 по- малко от месец август и с 91 лица по-малко от регистрираните през месец септември миналата година. За ползване на посредничеството на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 268 безработни лица. Освен тях, други 7 лица от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали на борсата.
Увеличава се и броят на активираните през септември неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници, за месеца са активирани 40 души.
През месец септември 221 безработни са започнали работа, отчита се увеличение на броя им в сравнение с предходния месец и спрямо същия месец на миналата година. Три лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своята нова позиция чрез бюрото по труда.
Най-много са започнали работа в сферата на образованието – 26 %, преработващата промишленост – 18 на сто, хотелиерство и ресторантьорство – 16 %, търговия – 9 на сто. На субсидирани работни места са започнали 4 безработни лица от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на програма „Развитие на човешките ресурси”.
Общо 162 са работните места, обявени на първичния пазар на труда. Най-голям дял има за преработващата промишленост (24,7 %), хотелиерство и ресторантьорство (24,1 %), образование (19,7 %), търговия (11,1%) и др.
Най-търсените от бизнеса професии продължават да са персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници в преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС, работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново