22 души са под домашна карантина за симптоми на новия коронавирус

Публикувано на пт, 28 февр. 2020
6299 четения

22 души на територията на Великотърновска област са под домашна карантина за проява на симптоми на новия коронавирус. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева. Наблюдаваните са се завърнали от рисковите зони, където има бум на заразени с COVID-19 . Това са Континентален Китай и Италия. Към момента нито едно от лицата под карантина няма симптоми на болестта.
„Нещата са много динамични и постоянно се променят. Нашият апел е хората да не се поддават на паника. Към момента нямаме нито съмнителни, нито вероятни случаи на коронавирус. Според Европейския център за контрол на заболяванията контактните хора са два вида. Едните са тези, които са с висок риск и са били в непосредствен контакт с болни от COVID-19 и такива с нисък риск, каквито са в нашата област, пребивавали на места с разпространение на новия коронавирус“, уточни д-р Недева.
В Регионалната здравна инспекция получават от своите колеги на контролно-пропусквателни пунктове в страната списък на хората, които са минали границата и се връщат от рисковите зони. Съответно здравните експерти ги издирват и се свързват с тях, като препоръката е да останат вкъщи за срок от 14 дни и ежедневно да следят за появата на температура, кашлица или затруднено дишане, обясни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ .
Следят се също пътниците, които пристигат на летище Г. Оряховица, където към момента се извършват основно чартърни полети. Заради авария фериботът в Свищов не работи, но са дадени съответните указания след като бъде отворен и започне да функционира, пристигащите в града пътници да бъдат термометрирани и да попълнят анкети със съдействието на здравните инспектори. От РЗИ споделиха, че получават анонимни сигнали от хора, които съобщават, че техни съседи са пътували до рисковите зони и настояват да бъдат проверени. Инспекторите се отзовават и на тези сигнали.
Препоръките на инспекцията е всеки, който се върне от рисковите зони да се свърже с личния си лекар или горещия телефон на Министерство на здравеопазването, за да получи насоки какво да прави. Ако в 14-дневния карантитен период прояви симптоми на остро респираторно заболяване – температура, задух или кашлица, трябва веднага да информира личния си лекар или здравните власти. Болните ще се настаняват в инфекциозните отделения в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Г. Оряховица, като ще им бъдат направени изследвания дали се касае за грип или COVID-19 . Няма бързи тестове за новия коронавирус, а той се доказва чрез лабораторно изследване в една от четирите лаборатории – Националната референтна лаборатория в София, ВМА, във Варна или Стара Загора.
Към момента лечебните заведения в областта разполагат с необходимите предпазни средства и достатъчно легла. При нужда ще бъдат осигурени допълнително места.
„Карантинният период на новия коронавирус е до 14 дни и е по-дълъг от този при сезонния грип, който е около 2-3 дни. Разликата между тях е, че COVID-19 засяга долните дихателни пътища, докато сезонният грип поразява горните дихателни пътища. При новия коронавирус 80 % от заразените го карат леко и без усложнения. 15 на сто боледуват по-тежко, а само 5 % го карат много тежко. Смъртността е в рамките на 2 – 2,5 %“, обясни д-р Петя Тошева.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново