202 са заразените с коронавирус

Публикувано на вт, 24 Мар. 2020
267 четения

Един нов случай на заразен с коронавирус е установен в страната, съобщиха от  Националния оперативен щаб. Случаят е в София, не е клиничен и е с лека симптоматика. С това общият брой на заразените е 202 души. „Общият тренд е случите на коронавирус у нас да се повишават, засега няма тенденция на намаляване.  Но и при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд“, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Относно оздравелите към момента седем души са добре, но продължават да бъдат в болница, докато не покажат отрицателни резултати.

Вече са проведени разговори с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за обособяване във всяка болница на отделения за лечение на пациенти с коронавирус и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, защото при тях се изисква реанимационно лечение и кислородотерапия. „Няма да допуснем отделенията да се препълнят и чак тогава да започнем да разкриваме нови легла”, категоричен е ген.-майор проф. Мутафчийски. Предстои да бъде увеличен и броят на лабораториите, в столицата има заявка от БАН, както и две частни лаборатории.

От Оперативния щаб изнесоха информация от външно министерство, според която цял самолет с граждани на Израел, които са били в Банско, са заразени с COVID-19.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново