20-годишен стана донор, след като беше пометен от кола на тротоара

Публикувано на вт, 17 Окт. 2017
10574 четения

20-годишен мъж от Великотърновско, който бе пациент на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”,  изпадна в мозъчна смърт в понеделник след тежка черепно-мозъчна травма. Лекарите положиха всички усилия да спасят младежа, но не успяха. Въпреки тежката загуба, близките взеха трудното решение да дарят органите и да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Екип на УБ “Лозенец” взе донора за експлантация на органите – сърце, бъбреци, черен дроб.  Бъбреците и черният дроб ще бъдат трансплантирани в “Лозенец”, а сърцето – в УМБАЛ “Света Екатерина”, съобщи д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство.

Младият мъж е десети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на тази година, но осми реализиран донор за МОБАЛ. Ръководството на болницата благодари на близките на донора за хуманността, на координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и на всички медици и професионалисти по здравни грижи.

Донорът е вторият блъснат пешеходец на тротоар в Горна Оряховица. Нелепият инцидент се състоя на 13 октомври на ул. „Отец Паисий“. 18-годишният А.И. управлявал лек автомобил „Тойота Селика“ от Лясковец в посока центъра на Г. Оряховица Според  първоначалните данни, в зоната на лява крива, поради движение с несъобразена скорост, водачът изпуснал управлението и блъснал движещите се по тротоара пешеходци – 40-годишен мъж, който загива на място и мъж на 20 години, и двамата от Горна Оряховица. Самият водач е с руптура на тънко черво и перитонит, също е опериран и настанен в хирургията в областния град. 15-годишен пътник в автомобила е с фрактура на глезена.

Пробата за употреба на алкохол на младия шофьор е била отрицателна. По случая тече разследване, назначени са  различни експертизи, които следва да хвърлят яснота за причините за нелепия инцидент, който взе две жертви.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново