Над 56 000 лв. губим при осигуряване на минимална вместо на средна заплата

Публикувано на чт, 24 сеп. 2020
1233 четения

56 540 лв. ще са загубите на човек от Великотърновска област, който по време на трудовия си стаж се осигурява на минимална работна заплата, а получава средното за региона трудово възнаграждение. В този период се включва и получаването на пенсия за период от 22 г., обясни Иванина Янкова, областен координатор на КНСБ – В. Търново. Изчисленията са направени благодарение на платформата на НАП „Заплата в плик“.
По данни на НСИ средната работна заплата за областта през първото полугодие е 1020 лв., като за сравнение за страната тя е 1327 лв. Сметките показват още, че при осигуряване на минимална, а не реална средна заплата, загубите за работещия са в размер на 4454 лв. за периода на майчинство през първата година. За неполучените болнични цифрата е 2246 лв., за безработица – 2214 лв., а за пенсия – 47 627 лв., уточни Иванина Янкова. Затова синдикалната организация апелира към гражданите да подават сигнали за некоректни работодатели. Те могат да го направят и чрез създаденото през юни 2019 г. мобилно приложение Vox КНСБ. Досега то има над 100 000 изтегляния от граждани, като активността му нараства по време на провеждането на националната кампания „Сивото убива“. Четири са подадените сигнали чрез приложението от граждани от Великотърновска област. Три от тях са от бивши работници, наети в шивашка фирма, и един – от работещ в медицински център във В. Търново. Служителите в шивашката фирма са подали сигнал чрез приложението за неплащане на заплати и осигуровки, а в лечебното заведение – за лоши условия и отношение на работодателя, за което е уведомена съответно Инспекцията по труда.
Общо за страната сигналите са 108. Лидер в негативните практики на работодателите е категорията „неплащане на заплати и осигуровки”, следвана от „заплата в плик”, липса на касова бележка, работа без договор, насилие или тормоз на работното място, лоши условия на труд и др.
По думите на Иванина Янкова повечето хора предпочитат да посетят офиса на КНСБ, за да се срещната очи в очи с експертите. През периода синдикалната органзиация е помогнала при решаването на различни казуси, свързани със спазването на процедурата при уволнение заради здравословен проблем, с обезщетенията при пенсиониране и с натиск за прекратяване на трудовия договор.
По време на извънредното положение заради COVID-19 най-честите запитвания от страна на граждани са били свързани с използването на платения и неплатения годишен отпуск.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново