150 малки музиканти ще гледат безплатно концерта на “Щраус оркестра Виена”

Публикувано на вт, 10 Дек. 2013
347 четения

150 малки музиканти и техните преподаватели от Велико Търново ще имат възможност да се насладят напълно безплатно на концерта на световноизвестния симфоничен оркестър “Щраус оркестра Виена”. Звездите на класическата музика ще гостуват за първи път на търновска сцена на 13 декември. Те ще свирят в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” от 19 часа.

Виртуозните музиканти пристигат в старата столица по покана на Община Велико Търново и Продуцентска компания “Арт бг”. Именно те подаряват билетите на децата, които свирят на класически инструменти в Детската музикална школа при Младежкия дом. Пропуски за музикалното събитие ще получат и обитателите на социалните институции в града. Жестът към тези социални групи е част от реализацията на стратегията на Общината за разширяване на достъпа до културни събития на по-широка публика. Концертът е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019-та.

За втора поредна година старата столица ще бъде домакин на голям коледен концерт с участието на световни звезди. През 2012-та истински фурор предизвика представянето на Моцартовият оркестър. Диригенти на “Щраус оркестра Виена” са двамата музикални виртуози Петер Гут и Вили Бюхлер. Като истински професионалисти и верни последователи на творчеството на Щраус, на моменти те дирижират и с цигулка в ръка.

Оркестърът от австрийската столица е с традиции и стил, утвърдил се с името си не само на Стария континент, но също така в Америка и Азия. Многобройните турнета и участия в новогодишни фестивали, както и множеството записани албуми, го превръщат в синоним на автентичната виенска музика от времето на Щраус. Във Велико Търново оркестърът ще се представи с 27 музиканти и солистка. Изпълнението не е стандартен концерт, а шоу-спектакъл, включващ много закачки и постоянна комуникация с публиката. В репертоара си “Щраус оркестра Виена” включва само и единствено произведения на фамилията Щраус.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново