14,4 млн. лв. е платила за външни услуги Община Велико Търново

Публикувано на чт, 29 окт. 2020
419 четения

14,4 млн. лв. са разходите за външни услуги на Община В. Търново за първите осем месеца на годината, а за цялата 2019 г. са платени 13,5 млн. лв. Това информира кметът инж. Даниел Панов в отговор на питане на общинския съветник от групата на “Демоктратична България – обединение” Елена Чамуркова. То бе отправено във връзка с чувствителността на обществото по темата, като в питането освен за разходите бяха включени въпроси по какъв критерий се избират изпълнителите и има ли общински служители, с които са сключени договори за външни услуги.
От отговора на кмета става ясно, че към 31 август 2020 г. за държавни дейности са платени близо 4 млн. лв., а за местни дейности – близо 10 млн. лв. С дофинансирането общата сума възлиза на 14 380 145 лв.
Към момента Общината има сключени 118 договора за външни услуги с различни контрагенти. Договорите са за изпълнението на различни дейности като снегопочистване и зимно поддържане, сметосъбиране и сметоизвозване, консултантски услуги, проектиране, изготвяне на архитектурни и инженерни проекти, инвеститорски надзор и др.
„За извършените разходи по тези външни услуги Общината се отчита пред Великотърновския общински съвет, а информацията за размера на разходите, сключени след проведени процедури по Закона за обществените поръчки, е публична и се осъществява чрез портала на Агенцията за обществените поръчки“, обясни Панов. Той подчерта, че няма общински служители, които да са изпълнители на външни услуги към Общината и да е налице хипотезата на установен конфликт на интересни. Кметът поясни, че Общината възлага външни услуги, като резултатите от тяхното изпълнения целят удовлетворяване на потребностите на териториалната общност или подобряване на условията и градската среда. Това в голяма степен е в изпълнение на задълженията, вменени на кмета от действащото законодателство за стопанисване, контрол и управление на общинското имущество и подобряване на работата на общинската администрация. Освен това е задължително в случаите, в които изпълнението им е вменено като задължение и като краен резултат се цели пряко или косвено защита на обществения интерес, подчерта Панов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново