120 чужденци от 32 държави идват във ВТУ да учат български език

Публикувано на вт, 15 юли 2014
344 четения

Над 120 души ще вземат участие в 37-то издание на Международния летен семинар по български език и литература, който ще се проведе във Велико Търново от 21 юли до 10 август. Желаещите да учат нашия език идват от 32 държави от три континента – Европа, Азия и Америка. Най-малкият участник в семинара ще е 17-годишната Натали Бауман от Германия, която е дете от смесен брак. Нейната майка е българка. Най-възрастният участник е холандецът Вилям Торис. Той е на 70 години и е икономист по образование, съобщи директорът на семинара проф. Христо Бонджолов.

Във Велико Търново отново идва английският пенсионер Уолтър Елиът, който през последните 8 години не е пропуснал нито едно издание на семинара. Сред традиционните участници е и Ши Мин Цай от Тайланд, който преподава китайски и японски език, но владее и руски и български. По време на едно от предишните си пребивавания в старата столица се е запознал със съпругата си, която е полякиня. Миналата година двамата са били тук с малкото си дете.

Тази година най-много са участниците от Русия, Германия и Сърбия. Традиционно в семинара вземат участие и представители на Бостън колидж, САЩ.

Сред участниците в летния семинар по български език и култура най-много са студентите и преподавателите, но има инженери, адвокати, както и един издател. Желаещите да учат българския език идват по три направления – по държавна поръчка, по покана на ВТУ или сами плащат престоя си, обясни проф. Бонджолов.

Предстои да излязат новите учебници за трите нива на овладяване на българския език, редактор на които е проф. Стоян Буров. Те са били изготвени от целия екип преподаватели, който работи с чужденците, искащи да учат български език.

За участниците са организирани десет специализирани семинара, сред които “История и култура на България”, „Съвременно българско изкуство”, „История на българското изкуство”, “Старобългарски език”, “Български фолклор”. Предвидени са и две специализирани работилници, които ще бъдат ръководени от писателя Емил Андреев и режисьора проф. Станимир Трифонов.

Подготвена е и разнообразна културна програма, която включва вечери на българския фолклор, на българската кухня, на запознанството. Ще има посещение на културно- исторически обекти в Килифарево, Дряновския манастир, комплекс “Етъра” в Габрово, Трявна, както и разходка до българското Черноморие.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново