Здравната служба е накрак заради морбили в Румъния

Публикувано на ср, 15 Мар. 2017
384 четения

Джипита издирват неимунизирани деца

Здравната служба в областта е накрак заради разпространението на епидемията от морбили в Румъния. В северната ни съседка почти 3200 души са се разболели от дребна шарка, като 17 от тях са починали. За да бъдат предотвратени рисковете, здравното министерство у нас вече изпрати до всички РЗИ в страната указания за предприемане на превантивни мерки за предпазване на населението.
Д-р Ирина Млъзева, шеф на надзора на заразните болести при РЗИ – В. Търново, съобщи, че от здравната инспекция правят проучване какъв е имунизационният статус на децата от 13 месеца до 18 г. в областта. В кампанията се включват и всички общопрактикуващи лекари, които извършват имунизациите. Те трябва да проследят дали няма пропуски. Ако бъдат открити такива деца, те трябва да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. РЗИ осигурява ваксината.
За изграждане на пълен имунитет срещу морбили е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози. Първата ваксина се поставя на 13 месеца, а реимунизацията се прави на 12 г.
Последната голяма епидемия на морбили у нас беше през 2009 и 2010 г. Тогава се разболяха 24 147 души, от тях 25 са починали, сочи справка на МЗ. Това беше сериозен пропуск за здравната служба на страната, защото се оказа, че цели групи от хора не са били имунизирани.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново