За три дена хирурзи спасиха 9 болни след тежки операции

Публикувано: ср, 19 Апр. 2017 | Прегледи: 1065
Намали шрифта Увеличи шрифта
Марийка Николова живее втори живот, след успешната операция.
виж галерията

Само за три дни по Великденските празници лекари от Първа хирургия при областната болница във Велико Търново, които са били дежурни по това време, спасиха живота на 9 болни след тежки операции. За това време в отделението са постъпили 12 души, но при 9 от тях се наложи да бъдат оперирани спешно, обясни началникът д-р Божидар Ангелов. Той уточни, че за първи път в неговата 33-годишна практика като лекар се е случило за празник да бъдат оперирани пациенти с толкова тежка патология. Всички хирурзи в отделението са били накрак, но сега са доволни, че са се справили успешно и част от пациентите ще бъдат изписани тези дни. Други пък са преместени в реанимацията.
Д-р Ангелов съобщи също, че за първи път в болницата е направена лапароскопска операция по спешност на силно възпалена жлъчка в условия на перитонит. Операцията е от висок риск, освен това 61-годишната Марийка Николова от Орловец има сърдечно заболяване, заради което е имплантиран стент. Вчера оперираната през сълзи разказа, че се чувства много по-добре и е много благодарна на лекарите от Първа хирургия, че са ѝ спасили живота.
Освен това, хирурзите са оперирали трима пациенти с тежък перитонит, усложнено онкологично заболяване, с белодробни усложнения, със съдова патология, заради която се е наложило да бъдат премахнати голяма част от тънките и дебелите черва.
Заедно с д-р Ангелов в операционната по време на операциите са били д-р Пурчев, д-р Георгиев, д-р Пламен Ангелов, д-р Христов и др. Асистирали са операционни сестри и санитари. Началникът допълни, че непрекъснато постъпват нови болни, на които диагнозата се уточнява и ако се налага, също ще бъдат оперирани. Отделението ни разполага с 20 легла и почти винаги са пълни. Освен това до края на тази седмица имаме и планирани болни, на които предстои операция. Според д-р Ангелов, всеки ден и нощ работата на хирурзите е много отговорна, но като видим сълзите и благодарността на спасените пациенти, сме щастливи заедно с тях, призна началникът на Първа хирургия.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Повече в Здраве
Затвори