За три дена хирурзи спасиха 9 болни след тежки операции

Публикувано на ср, 19 Апр. 2017
1135 четения

Марийка Николова живее втори живот, след успешната операция.

Д-р Божидар Ангелов

Само за три дни по Великденските празници лекари от Първа хирургия при областната болница във Велико Търново, които са били дежурни по това време, спасиха живота на 9 болни след тежки операции. За това време в отделението са постъпили 12 души, но при 9 от тях се наложи да бъдат оперирани спешно, обясни началникът д-р Божидар Ангелов. Той уточни, че за първи път в неговата 33-годишна практика като лекар се е случило за празник да бъдат оперирани пациенти с толкова тежка патология. Всички хирурзи в отделението са били накрак, но сега са доволни, че са се справили успешно и част от пациентите ще бъдат изписани тези дни. Други пък са преместени в реанимацията.
Д-р Ангелов съобщи също, че за първи път в болницата е направена лапароскопска операция по спешност на силно възпалена жлъчка в условия на перитонит. Операцията е от висок риск, освен това 61-годишната Марийка Николова от Орловец има сърдечно заболяване, заради което е имплантиран стент. Вчера оперираната през сълзи разказа, че се чувства много по-добре и е много благодарна на лекарите от Първа хирургия, че са ѝ спасили живота.
Освен това, хирурзите са оперирали трима пациенти с тежък перитонит, усложнено онкологично заболяване, с белодробни усложнения, със съдова патология, заради която се е наложило да бъдат премахнати голяма част от тънките и дебелите черва.
Заедно с д-р Ангелов в операционната по време на операциите са били д-р Пурчев, д-р Георгиев, д-р Пламен Ангелов, д-р Христов и др. Асистирали са операционни сестри и санитари. Началникът допълни, че непрекъснато постъпват нови болни, на които диагнозата се уточнява и ако се налага, също ще бъдат оперирани. Отделението ни разполага с 20 легла и почти винаги са пълни. Освен това до края на тази седмица имаме и планирани болни, на които предстои операция. Според д-р Ангелов, всеки ден и нощ работата на хирурзите е много отговорна, но като видим сълзите и благодарността на спасените пациенти, сме щастливи заедно с тях, призна началникът на Първа хирургия.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново