Юристи и психолози стават акушерки и медицински сестри

Публикувано на чт, 6 Юли 2017
1257 четения

В Медицинския филиал във Велико Търново подадоха
документи първите 24 кандидат-студенти

Медицинският филиал на Варненския медицински университет във Велико Търново, прие на място документите на първите 24 кандидат-студенти по специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, съобщи директорката доц. Диана Димитрова. Има още 40 кандидати, които са подали документи във Варненския медицински университет, тъй като, освен специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, в молбите си са включили и други медицински специалности. От 11 до 15 юли ще бъде вторият прием на документите за кандидатстване, а след това на 18 юли кандидатите ще се явят на тест по биология. Медицинският университет във Варна организира кандидатстудентски курс по биология, който ще се проведе от 9,00 часа на 8 и 9 юли във Филиала. Таксата е 80 лв. за двата дена, а през четиригодишното си следване студентите учат по програми, които по държавни единни изисквания включват 4600 часа теория и практика. Таксата за един семестър е 400 лв. Заедно с това студентите могат да живеят в общежитията на Великотърновския университет. Надяваме се да имаме много кандидати, както досега, и да направим добър подбор на студентите, информира доц. Димитрова. По думите ѝ обучението в Медицинския филиал, така както е структурирано и с преподавателския екип, по нищо не отстъпва на европейските изисквания.
И тази година в Медицинския филиал ще бъдат приети 20 медицински сестри и 20 акушерки. Броят им е същият, както през първите две години. Ръководството се гордее, че наесен ще има трети курс по двете специалности, тъй като Филиалът е открит преди две години. Доц. Димитрова допълни, че за медицинските сестри е приключила изпитната сесия, а до края на тази седмица – и за акушерките. Студентите имат възможност да се възползват и от избираеми дисциплини по време на следването си, като спешни състояния, комуникации и др., а сега ще има и дентална медицина, която дава базови знания.
По повод на това, че с всяка година студентите се увеличават и от есента те стават 120, Филиалът разширява базата, като оборудва допълнителни кабинети с най-добрата техника на европейско ниво. Ще има три зали за лекции с мултимедийно обзавеждане и две стаи за практическо обучение. Амбицията ни е да опазим вида и духа на тази 145-годишна сграда, в която се намират Филиалът и Хуманитарната гимназия, подчерта директорката. Тя посочи още, че през следващата учебна година предвиждат двете учебни заведения да се включат в общи мероприятия. Едното от тях ще бъде “Ден на здравето”.
Доц. Димитрова съобщи също, че са предвидени научни конференции, в които студентите от Филиала участват активно. Дори наши студенти, което е изключително похвално, се включват в научни форуми и на други учебни институции, като Софийския университет, Медицински колежи в страната и др., коментира доц. Димитрова. В тази връзка зам.-директорката Даниела Тасева допълни, че за участието в тези научни форуми, през април 2017 г., петима студенти по специалността “Медицинска сестра” са кандидатствали към МОН и са получили евростипендии от 300 лв. за значими успехи. Имаме студентка, която участва с два доклада, за които е мотивирана с две стипендии от 600 лв. Вече не се налага да убеждаваме студентите да участват в научни форуми и да правят проучвания, заяви Тасева. Тя допълни, че при две от студентките евростипендиите са осигурени дори със съдействието на евродепутатката Ева Майдел.
Доц. Димитрова разказа още, че тази година в обучението на студентите са се включили изтъкнати лекари и специалисти по здравни грижи от великотърновски болници и медицински центрове. Те провеждат практическите упражнения по клиничните дисциплини. Студентите практикуват и в детска ясла “Пролет”. Където се набляга на профилираната подготовка на нашите сестри и акушерки, разчитаме и на персонала от лечебните заведения, заяви директорката. Тя уточни, че първите две години студентите учат повече теория, но в трети и четвърти курс те навлизат по-активно в практическата медицина, за което са поканили най-добрите специалисти от Велико Търново и че от ръководството на Филиала са много благодарни, че никой не е отказал. В случая лекарите са ментори и получават хонорари. Заплащане има и за студентите, които практикуват. Така се подпомага здравната система и за мен този начин е едно добро решение. Още повече, че бъдещите сестри и акушерки попадат в реална среда между болните хора, където се изграждат умения и теоретичните знания се прилагат на практика, се включи и Даниела Тасева.
В Медицинския филиал има и студент – мъж, който учи за медицинска сестра. Той обаче е прекъснал за една година. Иимаме и известна адвокатка с успешна кариера, на която детската мечта е била да стане акушерка и тя е наша студентка. Следва акушерство и млада жена, завършила преди това кинезитерапия и психология. Доц. Димитрова коментира и факта, че при тях има по-възрастни студенти, дори над 50 години. За да дойдат при нас, тези хора са силно мотивирани да станат медицински сестри и акушерки. След като един човек на тази възраст е решил да поеме този път от 4 години, за да усвои една толкова трудна специалност, каквато е медицината, от него се очаква успешна реализация, а не просто да вземе диплома.За мен това е знак, че ние имаме добър и изпълнителен студент.
Директорката не подмина и тревожния факт, че българските сестри и акушерки получават много добро образование у нас, но после част от тях заминават за чужбина, най-често в европейски държави. Ние сме като “донори” на Европа по медицински кадри, отчете доц. Димитрова. Нейната заместничка посочи, че по изказване на Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, вече се обсъждали варианти държавата да финансира следването на медицинските сестри. След това те се задължавали да работят най-малко четири години в България. Сега, според Василева, ако завършат 500 медицински сестри, 400 от тях заминават в чужбина. Доц. Димитрова съобщи, че тази година, според Постановление на Министерския съвет, ще има прием на 309 акушерки и 685 медицински сестри в учебните заведения от цялата страна.
От 19 септември т.г. Медицинският филиал приема заявки на родители за Домашен патронаж. Идеята е да възвърнем тази грижа за майката и бебето, като ще предоставяме безплатни консултации по кърмене, хигиена на новороденото, бебешкия масаж и др. Родилките ще бъдат посещавани от преподавател и обучаваща се акушерка всяка учебна година в рамките на семестъра и на практическото обучение. Телефоните за записване са – 0899 627 346 и 0885 438 672.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново