Варицелата отстъпи пред ентероколитите

Публикувано на ср, 2 Авг. 2017
459 четения

През юли варицелата като заболеваемост значително отстъпи на ентероколитите, показа за областта справка на РЗИ във Велико Търново. За месеца са регистрирани 24 случая на шарка, докато при стомашно-чревните заболявания болните са били 45.
Само допреди месец заболеваемостта на тези две заболявания е тъкмо обратната. За първото полугодие е имало 573 болни с варицела, а с ентероколити – 172-ма. Характерно за стомашно-чревните инфекции е, че те са обединени под общото име болести на лошата хигиена. Причинителите им са микроорганизми, твърде устойчиви на вода, почва, хранителни продукти. Освен това заболяванията имат най-разнообразна клинична картина, а самолечението може да доведе до неприятни усложнения. Затова трябва да се търси лекар при повишена температура, разстройство и повръщане, тъй като това са симптоми и на други заразни заболявания.
През юни е регистрирана и първата за тази година хеморагична треска с бъбречен синдром. Разпространява се чрез заразена храна от гризачи или от ухапване от кърлежи. Заболяването започва с остро начало и се стига до бъбречна недостатъчност. Обикновено заболяват животновъди, сезонни работници, туристи, берачи на билки. Хеморагичната треска е рядко заболяване, при което има и летални случаи.
По справка на РЗИ за миналата година в областта не е регистиран пациент с това заболяване.
В. АЛЕКСИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново