В лабораторията на РЗИ изследваха 256 кърлежа

Публикувано на чт, 10 Авг. 2017
256 четения

През юли в биологичната лаборатория на РЗИ във Велико Търново е идентифициран видът на 256 кърлежа, съобщават от здравната инспекция. По този начин са открити нови природни огнища, а паразитите са донесени от граждани и лечебни заведения. Изследвания на кърлежите дали са заразени и могат ли да пренесат Лаймска болест, или Марсилска треска се правят в Централната лаборатория в София.
Специалистите са осъществили и мониторинг на 27 комарни биотопи на територията на Великотърновска област чрез видово определяне на комарни ларви. Освен това през юли е осъществен и контрол за ефективността на дезакаризационните обработки на четири от десетте общини в областта. През юни и юли са напръскани тревни площи и паркове против кърлежи и бълхи, има обработки и срещу комари. През август се предвиждат още две акции срещу паразитите.
От началото на годината в областта са регистрирани 10 пациенти с Лаймска болест и 2-ма с Марсилска треска. От здравната инспекция съветват ухапаните да не вадят сами кърлежите, а да се доверят на личните си лекари или в Спешна помощ.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново