Розовият кемпер на “Една от 8” идва във В. Търново на 27 септември

Публикувано на пн, 11 Сеп. 2017
659 четения

Розовият кемпер на фондация “Една от 8” идва във Велико Търново на 27 септември 2017 г. От 9,00 часа мобилният клуб ще бъде разположен в двора на Комплексния онкологичен център, а от 12,00 часа – в парк “Марно поле”. На двете места специалисти ще дават консултации на жените с рак на гърдата. Ще има и съвети от професионален гримьор и ще бъдат раздавани безплатни аксесоари, като протези и перуки. Освен това кулинарен блогър ще готви в кемпера.
Мобилният клуб на колела вече обикаля страната, като за 6 месеца ще бъдат посетени повече от 25 града, съобщи Милена Велева от фондацията. Целта е да се помогне безплатно на колкото се може повече жени. Велева уточни, че няма да се правят профилактични прегледи, като кампанията е насочена към тези, които вече са диагностицирани с това заболяване. Към всяка пациентка ще се подхожда индивидуално, но ще има също арттерапии с групови занимания.
Розовият кемпер е част от проекта “Сърдечни приятели на “Една от 8”, като фондацията е основана от журналистката Нана Гладуиш, която се лекува от рак на гърдата. Мобилният клуб струва близо 143 000 лв., като голяма част от парите са събрани чрез дарения, останалите са от банков заем.
По справка от РЗИ във Велико Търново, за 2016 г. в областта са регистрирани общо 9431 души с онкологични заболявания. От тях 1743-ма са с рак на гърдата, като 12 са мъже, а останалите – жени. Само за миналата година новооткритите пациенти с рак на гърдата са 116 жени и 3-ма мъже.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново